1897 ve 1907 yılları arasında inşa edilen Salepçioğlu Camii, İzmir’in Konak ilçesi sınırlarında yer alıyor. Tarihi Kemeraltı çarşısına da görkem katan bu tarihi camii, Salepçizade Hacı Ahmet Efendi’nin vasiyeti sebebiyle onun vefatının ardından İzmir Kadısı Mehmet Emin Efendi tarafından inşa ettirilmiş. Hem kendine özgü atmosferiyle hem de barok stilinden esintiler taşıyan mimari detaylarıyla dikkat çeken bu yapı, kentin en ihtişamlı ve zarif camilerinden biri. Dr. Faik Muhittin Adam Sokağı’nda, eski ismiyle Şamil Sokak’ta yer alan Salepçioğlu Camii, aynı zamanda Salepçioğlu Çarşısı’nın da hemen ardında kalıyor.
Salepçioğlu Camii’nin en önemli özelliklerinden biri, üst katının olması. Geçmişte üst katın cami, alt katın ise medrese olarak kullanılması amaçlanmış. Bu şekilde, yani iki katlı olarak tasarlanan camilerin örneklerine ülkemizin farklı şehirlerinde de rastlıyoruz. Ancak genellikle üst kat medrese, alt kat cami olarak kullanıldığı için; Salepçioğlu Camii özgün ve ilginç bir örnek oluşturuyor.
Geometrik bir bahçenin içine inşa edilen Salepçioğlu Camii’nin doğu tarafında kırmızı taş kullanılarak inşa edilmiş bir havuz var. Medrese katının duvarlarında da kırmızı ve yeşil renkli kesme taşlar kullanılmış. Caminin ana girişinin her iki yanında, hem dış hem de iç taraflarda toplamda dört adet mermer çeşme yer alıyor. Günümüzde çeşmelerin yalnızca üçü kullanılıyor. Döneminin en gelişmiş yapı teknolojisi örneklerinden birini sergileyen Salepçioğlu Camii’nin en dikkat çekici özelliklerinden biri de barok etkili tasarım detaylarına sahip olması. 2012 yılında İzmir Ticaret Odası tarafından kapsamlı bir restorasyon çalışmasından geçirilen cami, hâlen İzmir’in tarihi ve turistik açıdan en önemli duraklarından birini oluşturuyor.