Selimiye Arastası ya da diğer ismiyle Selimiye Arasta Çarşısı, Edirne’nin Merkez ilçesinde yer alan ve Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” olarak nitelendirdiği başyapıtı Selimiye Camii’ye gelir sağlamak amacıyla inşa edilmiş. Selimiye Camii’nin terasının altında er alan bu yapının boyu 225 metreye ulaşıyor. 73 kemerli ve dört kapılı şekilde inşa edilmiş olan bu tarihi çarşıda toplamda 124 dükkan mevcut. Selimiye Camii, Edirne’yi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin ilk uğradığı duraklardan biri. Selimiye Camii’nin ziyaretçileri de genellikle mutlaka Selimiye Arastası’nı da keşfediyor.
Sultan III. Murat döneminde Mimar Sinan’ın kalfası olan Davut Ağa tarafından inşa edilen Selimiye Arastası, Selimiye Camii’ye gelir sağlamanın yanı sıra, ona batı ve güney yönlerinden mimari açıdan destek verme amacını da taşıyormuş. Asırlar içinde defalarca kez ve uzun dönemli restorasyon çalışmalarından geçirilen yapı, özellikle son yıllarda Edirne’nin ticari hayatında yeniden önem kazanmaya başlamış. Arastanın ortasındaki kubbe, Dua Kubbesi olarak adlandırılıyor. Bu isim, geçmişte dükkan sahiplerinin her sabah işe başlamadan önce burada toplanmasından ve işlerini doğru şekilde yapacaklarına dair yemin ve dua etmelerinden ötürü seçilmiş. Aslında Selimiye Arastası’nın ilk zamanlarında çarşının üzeri tamamen kurşunla kaplıymış. Ancak bu kaplama zaman içinde onarım giderlerini karşılamak amacıyla kullanılmış.
2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de dahil edilen Selimiye Camii, ülkemizde ziyaret edebileceğiniz en görkemli ve etkileyici yapılardan biri. Selimiye Arastası da caminin ihtişamlı tarihçesinin en önemli tanıklarından biri olarak hâlen varlığını koruyor.