Alaeddin Keykubad Camii, Konya’nın merkez ilçelerinden Selçuklu’da Alaeddin Tepesi üzerinde yer alır.
Anadolu Selçukluları döneminde yapılmış en büyük camilerden biri olan Alaeddin Keykubad Camii’nin inşası sultan I. Rükneddin Mesud döneminde, yani 1116 – 1156 yılları arasında başlamış ve I. Alaeddin Keykubat döneminde (1221) bitirilmiştir. Camide bulunan inşa kitabesinden elde edilen bilgiye göre caminin mimarı Şamlı (Dımaşklı) Mehmet bin Havlan’dır. Roma ve Bizans dönemlerine ait mermer sütunların görüldüğü camiinin Ahlatlı Mengü Berti tarafından 1155’te yapılmış minberi Selçuklu dönemi ahşap işlemeciliğinin en önemli örneklerindendir. Camiinin mihrabı ise çinilerle süslüdür.
Alaeddin Keykubad Camii II. Abdülhamid döneminde onarımdan geçirilmiştir. 1914-1918, 1920-1923 ve 1940-1945 yıllarında savaş dolayısıyla askerî amaçla kullanılan cami ibadete kapatılmıştır. Daha sonra ibadete tekrar açılmış ancak bu sefer de duvarlarındaki ciddi çatlaklar sebebiyle yeniden kapatılmıştır. 1905 yılında Konya’da bulunan Alman konsolosu J. H. Löytved camide Selçuklu dönemine ait halılar tespit etmiş ve bu değerli eserler bugün Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak anılan müzeye gönderilmiştir. Halıların yanı sıra Semerkantlı Muhammed bin Ahmed Yusuf tarafından yazılmış 612 tarihli bir Kur’an-ı Kerim de burayı 1815 senesinde ziyaret eden F. Sarre tarafından keşfedilmiştir. Bu eser ve camide tespit edilen diğer tarihi eserler İstanbul’daki Türk ve İslam Eserleri Müzesi’ne iletilmiştir.
Alaeddin Keykubad Camii avlusunda Selçuklu sultanlarından I. Mesud, II. Kılıçarslan, I. Gıyâseddin Keyhüsrev, II. Rükneddin Süleyman, III. İzzeddin Kılıçarslan, I. Alâeddin Keykubad, II. Gıyâseddin Keyhüsrev, IV. Rükneddin Kılıçarslan ve III. Gıyâseddin Keyhüsrev’in mezarları bulunur.