Antalya’nın Alanya ilçesinin en önemli tarihi yapılarından biri olan Alanya Kalesi, Akdeniz’in kıyısında yükselen ve yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış görkemli bir yapı. Helenistik Dönem’de inşa edilip günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış olan kale, tarih boyunca korunaklı yapısıyla ve konumu sebebiyle hep stratejik bir öneme sahip olmuş. Çağlar boyunca Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi farklı medeniyetler tarafından kullanılmış ve her bir imparatorluk, kaleye kendi izlerini bırakmış.
M.Ö. 2. yüzyılda Alanya Kalesi’nin korsanlar tarafından kullanılan bir merkez haline gelmesi, bu yapının kaderi için de belirleyici olmuş. Korsanların tercihi, kalenin zapt edilmesi güç bir kaya üzerinde kurulmuş olmasından kaynaklanıyor. Elbette, korunaklı bir limanı bulunması da çok önemli bir avantaj. Bu özellikleriyle Akdeniz’de korsanların sığınak olarak kullanabileceği en ideal noktalardan birini oluşturuyormuş. M.Ö. 65 yılında Roma Generali Pompeius’un Korakesion Savaşı’nı kazanması ile Alanya Kalesi’nin hakimiyeti Roma İmparatorluğu’na geçmiş. Bu dönemde de hem geliştirilmiş hem de surları genişletilmiş.
1221 yılında Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat tarafından ele geçirilen Alanya Kalesi, halk arasında “Alaiye” ismiyle anılmaya başlanmış. Bu dönemde de kale surları sağlamlaştırılmış, hatta yeni surlar ve sarnıçlar da inşa edilmiş. Bugün kalenin surları yaklaşık 6,5 kilometre uzunluğa ulaşıyor. Kalenin içinde de 300’ü aşkın sarnıç ile tam 140 adet burç mevcut. Kalenin surları, Kızılkule'den başlayarak kilometrelerce uzanıyor.
Haftanın her günü ziyarete açık olan Alanya Kalesi, adeta bir açık hava müzesi. Kalenin içinde Süleymaniye Camii, Osmanlı döneminde inşa edilmiş bir bedesten, arasta ve geleneksel Alanya evleri gibi birbirinden değerli yapılar bulunuyor. Ayrıca, Selçuklu döneminden kalma Kızılkule ve Tersane gibi yapılar, hem mimari hem de tarihi açıdan büyük önem taşır. 250 metre rakımdaki İçkale bölümünde de mimari özellikleriyle dikkat çeken bir şapel mevcut. Hem tarihi hem de kültürel bir miras olan Alanya Kalesi’ne girişler ücretli. MüzeKart sahipleri ücretsiz giriş yapabiliyor.