Bolu’nun Gerede ilçesi sınırları içinde ve ilçe merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Asar Kalesi; Akçaşehir, Ertuğral, Örencik ve Çağış köylerine hakim bir kayalık tepenin üzerinde yer alıyor. Kalenin kesin tarihçesine ilişkin bilgilere hâlen ulaşılabilmiş değil. Üzerinde bulunduğu tepenin doğu tarafına inşa edilmiş olan bu tarihi yapının içinde, günümüzde girişi kapalı olan kaya içi odalar mevcut. Kuzey ve batı tarafları da kayalığın yapısı gereğince kaleye doğal surlar oluşturuyor. Bu sebeple hem geçmişte hem de günümüzde, kaleye bu taraflardan çıkmak olanaksız gibi görünüyor.
Asar Kalesi’ne ilişkin yıllardır kulaktan kulağa yayılan bir rivayet söz konusu: Rivayete göre, bu kalenin doğusunda bir başka kale varmış. Üstelik diğer kale de bir tepenin üzerine kuruluymuş. İki kalenin üzerine kurulmuş oldukları tepeler arasında, Ulusu Deresi’nin altından geçen bir bağlantı yolu bulunuyormuş. Bu sayede halk normal şartlarda doğudaki tepede yer alan şehirde yaşıyor, ancak bir düşman saldırısı ya da tehlike olması halinde derenin altındaki bu gizli geçit sayesinde Asar Kalesi’ne çıkabiliyormuş. Böylece hem şehri hem de kendilerini savunmaları da kolaylaşıyormuş.
Asar Kalesi’nin turistik açıdan oldukça ünlü olmasının en önemli sebeplerinden biri, şehir manzarasını ayaklarınızın altına seren bir noktada bulunması. Ancak inşa tarzı ve kaleye ilişkin anlatılan hikayeler de bu tarihi yapıyı daha da ilginç kılıyor. Özellikle doğa fotoğrafçılığına ilgi duyan kişiler, Asar Kalesi’nin civarında birbirinden güzel kareler yakalayabiliyor.