İstanbul’un Şişli ilçesi sınırlarında bulunan Atatürk Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’ye hazırlandığı sırada kiraladığı evin içinde ziyaretçilerini ağırlıyor. 28 Mayıs 1928 tarihinde İstanbul Belediyesi’nin satın aldığı bu yapı, 1942 yılında restorasyon çalışmalarının tamamlanması sonucunda Atatürk İnkılabı Müzesi ismiyle ziyarete açılmış. Atatürk, bu yapının içinde 1918 yılının Aralık ayından 1919 yılının Mayıs ayına dek konaklamış. Keza evde kaldığı son gün olan 16 Mayıs 1919’dan yalnızca üç gün sonra Samsun’a ayak bastığını biliyoruz. Atatürk’ün bu evde konakladığı sırada onu ziyaret eden ve vatanın kurtuluşu planlarını hazırlamasına yardım eden çalışma arkadaşlarının arasında İsmet İnönü, Ali Fuat Cebesoy, Kazım Karabekir ve Rauf Orbay da varmış.
1962 yılınında önemli bir yangın tehlikesi atlatan müze, 1977’de restorasyondan geçirildikten sonra 1981’de yeniden açılmış. 1989’da ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi onarım çalışmaları için müzeyi geçici olarak kapatmış ve yeniden restore ederek 1991 yılında hizmete açmış. Müzenin giriş katında yemek ve yaver odaları, üst katında ise çalışma, toplantı ve yatak odaları yer alıyormuş. Üçüncü katta ise Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım ile kız kardeşi Makbule Hanım’ın konakladığı biliniyor.
Atatürk Müzesi’nde sergilenen objelerin büyük çoğunluğunu Ulu Önder’in kişisel eşyaları, fotoğrafları, el yazısıyla kaleme aldığı belgeleri, üniformaları ve madalyaları oluşturuyor. Atatürk’ün Sivas Kongresi’nde giydiği kıyafetler ve Amerika başkanı Roosevelt’ten hediye gelen radyo pikap da sergilenen objelerin arasında yer alıyor.