Çanakkale’nin merkezinde yer alan meşhur Aynalı Çarşı’yı “Çanakkale içinde Aynalı Çarşı…” şeklinde başlayan ünlü Çanakkale Türküsü’nden de tanıyoruz. Çanakkale’ye gelen yerli ve yabancı turistlerin en sık ziyaret ettiği duraklardan biri olan Aynalı Çarşı, günümüze dek ulaşabilen orijinal kitabesi ve kapısıyla dikkat çekiyor. Ancak kitabede Aynalı Çarşı ismi yazılı değil.
Aynalı Çarşı’nın kırmızı taş kullanılarak inşa edilen kemerli kapısı, kabartmalı çiçek motifleriyle süslenmiş. Kitabe de bu kemerin üzerinde yer alıyor. Osmanlıca, Fransızca ve İbranice olmak üzere üç farklı dilde kaleme alınmış olan kitabede, çarşının Sultan II. Abdülhamid tarafından ve İlyo Halyo’nun çabalarıyla inşa ettirildiği yazıyor. 1889 yılında Yahudi tüccar İlyo Halyo’nun İstanbul’daki Mısır Çarşısı’nın bir minyatürü olarak inşa ettirdiği bilinen bu tarihi yapı, hâlen faal olan onlarca farklı dükkanı içinde barındırıyor.
Aynalı Çarşı, Çanakkale Savaşı sırasında İngiliz donanması tarafından atılan toplar sebebiyle çok ciddi hasarlar almış. Bu sebeple uzun bir süre boyunca kullanıma kapatılmış. Ancak 1967 yılında kapsamlı bir yenileme çalışmasından geçirilerek yeniden faal hale gelmiş. Tarih boyunca bir bölümü meyve ve sebze hali olarak da kullanılmış olan yapıda, günümüzde envai çeşit ürünün satışı yapılıyor. Söz konusu ürünler arasında özellikle kıyafetler, ayakkabılar, havlular, tespihler, seramikler, minyatürler ve hediyelik eşyalar ön plana çıkıyor.
Aynalı Çarşı’nın neden bu isimle anıldığına ilişkin hâlen net bir bilgiye ulaşılabilmiş değil. Ancak yaygın bir kanıya göre, çarşının ismi “ayna” olara adlandırılan at gözlükleri bir dönem burada satıldığı için bu şekilde seçilmiş. Diğer bir görüşe göre ise, çarşı girişinde bulunan aynalardan ötürü bu isimle anılıyor.