Çanakkale’nin merkezinde bulunan Seramik Müzesi’nin temeli, 2006 yılında ve gönüllülük esasıyla atılmış. Çanakkale’yi yeniden bir seramik kenti yapma hayaliyle çıkılan bu yolculukta; Çanakkale Valiliği, Çanakkale Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Boğaz Komutanlığı, Rotary Kulübü, ÇOMÜ ve çeşitli sivil toplum kuruluşları buluşarak Kent Konseyi’nin çatısı altında bir çalışma grubu oluşturmuşlar. Grubun her bir öznesinin yoğun emekleri sonucunda, 2013 yılında Çanakkale’ye bir seramik müzesi kazandırılmış. Tıpkı İtalya’nın Faenza ve Deruta ya da Fransa’nın Vallauris kentlerinde olduğu gibi; artık Çanakkale’nin de bir seramik müzesi bulunuyor.
Çanakkale Seramik Müzesi, Çanakkale Boğaz Komutanlığı’nın Çanakkale Belediyesi’ne devrettiği Tarihi Er Hamamı’nın restore edilmesi sonucunda açılmış. Ana hattı geleneksel Çanakkale seramiklerinin etrafında şekillenen müzede, hâlen üretim yapan seramik ustalarının üretim süreçleri de belgeli şekilde yer alıyor. Müze Tarihi Er Hamamı’nın içine kurulduğu için, koleksiyonların hamam kültürünü de anlatması hedeflenmiş. Bu kapsamda mimari okumaların yapılmasına fırsat tanıyan transparan sergi üniteleri kurulmuş.
Çanakkale Deniz Müzesi’nde hem Tarihi Er Hamamı’nın tarihçesine ve mimarisine ilişkin bilgiler öğrenmeniz hem de seramik sanatını daha yakından tanımanız mümkün. Bugüne dek 17 farklı süreli sergiye ve çok sayıda koleksiyona ev sahipliği yapan Çanakkale Seramik Müzesi, dönem dönem çalıştay, fuar ve yarışma gibi organizasyonlara da sahne oluyor. Pazartesi günleri kapalı olan müze, 1 Eylül-31 Mart tarihleri arasında 09:00-17:00, 1 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında da 10:00-19:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Dini bayramların birinci günü, 1 Ocak ve 1 Mayıs günlerinde ise geçici olarak kapanıyor. Müzeye girişler ücretsiz.