Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Sivas’ın Divriği ilçesinde yer alır. Cami, darüşşifa (hastane) ve türbeden meydana gelen bir kompleks, yani külliye olarak tasarlanmıştır.
Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı beyliklerden biri olan Mengücekler döneminde inşa edilmiş olan külliyenin yapımı 1228 – 1243 yılları arasında Ahlatlı Hürrem Şah baş mimarlığında tamamlanmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmış olan Divriği Ulu Camii, UNESCO tarafından hazırlanan bu listeye Türkiye’den kabul edilen ilk yapıdır. Binada Anadolu geleneksel taş işçiliğinin en muazzam örnekleri görülür. Yapının taşlarına işlenen on binlerce motif, uzaktan bakıldığında simetrik görünür ancak aslında asimetriktir ve hiçbir motif tekrar etmez. Bu, kâinattaki birbirinden farklı sayısız varlığın uyum içinde bir arada bulunmalarını temsil eder. Camide bulunan minber, abanoz ağacından yapılmış olup orijinal halini korumaktadır. Kündekâri tekniğiyle yapılmış olan önemli Anadolu Selçuklu dönemi minberleri arasında yer alır. Büyük bir saray kapısını andıran taştan yapılmış mihrap üzerine Allah lafzına doğru bakan kalpler işlenmiştir. Allah lafzına yakın kalplerin içi doluyken uzak olanların içi boş olarak işlenmiştir.
Camiye bitişik olarak inşa edilen darüşşifa, Anadolu’da günümüze ulaşan en eski darüşşifalardandır. Ruh ve sinir hastalarının musiki ve su gibi yöntemler kullanılarak tedavi edildiği yapı harika bir akustiğe sahiptir. Ayrıca darüşşifanın iç mekânının orta kısımda suyla terapi yapılabilmesi için bir havuz bulunur. Divriği Ulu Camii kompleksinde yer alan türbede ise yapının inşasını başlatan Ahmet Şah ve eşi Turan Melek ile ailesinin kabirleri bulunur.