Günümüzde hâlen ibadete açık olan Edirne Beylerbeyi Camii, Edirne’nin Merkez ilçesine bağlı Babademirtaş Mahallesi’nin sınırları içinde yer alıyor. Hükümet konağından Sarayiçi yönüne doğru uzanan caddenin sağ tarafında kalan bu tarihi yapı, 1429 yılında, yani II. Murat döneminde, Rumeli Beylerbeyi Sinaneddin Yusuf Paşa tarafından inşa ettirilmiş. Yan mekanlı, diğer ismiyle zaviyeli camilerin ustalıklı bir örneğini oluşturan yapı, çokgen planlı ve tek kubbeli bir tasarıma sahip. Ayrıca, caminin içinde oldukça ilgi çekici Türk-İslam mezar taşı örneklerini içinde barındıran bir mezarlık yer alıyor.
Beylerbeyi Cami içerisinde cami, hamam, medrese ve türbenin bulunduğu küçük bir külliye şeklinde inşa edilmiş. Yapının en dikkat çekici özelliklerinden biri, sivri kemerli mermer taçkapısı. İç taraftaki kemerin alt yüzeyinde de motifli kalem işi süslemeler yer alıyor. 1509 yılında gerçekleşen büyük depremde ciddi hasarlar alan caminin, aynı yüzyıl içinde kapsamlı bir onarım çalışmasından geçirildiği biliniyor.
1752 yılında yeniden bir deprem atlattığı için 1819 yılında dönemin Edirne valisi Celal Paşa tarafından onarımdan geçirilen Beylerbeyi Cami, tarih boyunca çok sayıda doğal afetten kurtulmayı başarmış. Ancak zaman içinde çok yıpranması sebebiyle 1964-1969 yıllarında çok büyük bir restorasyondan geçirilmiş. Bu çalışma kapsamında yıkık haldeki mihrap ve minare eteği yeniden inşa edilmiş. Günümüzde, Beylerbeyi Camii’nin tam karşısında Sinaneddin Yusuf Paşa için inşa edildiği tahmin edilen bir türbe bulunuyor. Halk arasında ise bu türbenin İncili Çavuş’a ait olduğu düşünülüyor.