Giresun’un Dereli ilçesi birbirinden etkileyici doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Bunların da birçoğu ilçe merkezine 13 kilometre mesafedeki Kuzalan Tabiat Parkı’nın içinde toplanmış durumda. Yaklaşık 482 hektarlık bir alanı kaplayan tabiat parkı, ismini ev sahipliği yaptığı Kuzalan Şelalesi’nden alıyor. Fakat şelalenin yanı sıra; bu bölgede anıt ağaçlardan mağaralara, göllerden manastır ve köprü kalıntılarına kadar keşfe değer daha nice hazine var. Göksu Travertenleri de Kuzalan Tabiat Parkı’nın içine gizlenmiş olan bir doğa harikası. Tabiat parkının turistik açıdan bir diğer cazibe noktasını oluşturan Mavi Göl’e çok yakın bir konumda bulunuyor.
Göksu Travertenleri, orman içinde oluşmuş travertenler. Bu açıdan da dünyada, ABD’nin Yellowstone Ulusal Parkı’ndan sonra gelen en büyük traverten bölgesi olma özelliğine sahip. Travertenleri oluşturan su kaynağının çevresi geniş yosun alanlarıyla kaplanmış durumda. Ancak sular yosunların üzerinden aktıkça hemen ileride traverten biriktirmeye başlıyor. Bu birikim neticesinde de yosunlar alan kaybederek yok oluyor. Az önce sözünü ettiğimiz Mavi Göl, sodalı göllerden biri. Özellikle yılın belli aylarında suyunun sodalı olması ve mineraller sebebiyle rengi tamamen turkuaza döndüğü için bu ismi almış. Göksu Travertenleri de Mavi Göl ile aynı su kaynağından besleniyor.
Göksu Travertenleri’nin turistik açıdan daha da çok ilgi çekmesi amacıyla, bu bölgede doğal karstik yapıyı bozmadan mineralli suların bir araya getirilmesi neticesinde göletler oluşturuldu. Göletlerin arasına da yürüyüş yolları inşa edildi. Artık göletlerin rengi de turkuaza dönmüş durumda. Göksu Travertenleri bu gelişmelerin ardından artık iyice minik Pamukkale Travertenleri’ne benzemeye başladı. Siz de bu güzeller güzeli doğa harikasını yakından görmek ve nefis fotoğraf kareleri yakalamak için Kuzalan Tabiat Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz.