İstanbul Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi, Osmanlı dönemi hamam kültürünü tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulmuş. Müzenin en etkileyici özelliklerinden biri, ziyaretçilerini tarihi bir hamamın içinde ağırlıyor olması. Müzeye ev sahipliği yapan II. Bayezid Hamamı, 1507-1508 yıllarında çifte hamam şeklinde inşa edilmiş. Kadınlar ve erkekler için ayrı bölümlere sahip. İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Beyazıt semtinde yer alan tarihi hamam, II. Bayezid’in eşi Gülbahar Hatun tarafından inşa ettirilmiş. Uzun yıllar boyunca da halkın kullanımına açıkmış. Hatta kendi döneminde, kentin en büyük hamamlarından biriymiş.
Mimari açıdan klasik Osmanlı dönemi hamamlarının en güzel örneklerinden birini oluşturan II. Bayezid Hamamı, geniş kubbelere; soğukluk, ılıklık ve sıcaklık bölümlerine sahip. Kadınlar ve erkeklere ayrılan bölümlerin planları birbirine oldukça benzer. İki bölümün külhanı ortak kullanılmış. Erkekler kısmına Ordu Caddesi'nden, kadınlar kısmına da Kimyager Derviş Paşa Sokağı’ndan giriş yapılıyormuş.
1985 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilen II. Bayezid Hamamı, 2015 yılında aslına uygun şekilde restore edildikten sonra müzeye dönüştürüldü. Osmanlı hamam kültürünün yaşatılmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına hizmet eden müzede, bu köklü kültürü yansıtan etnografik eserleri yakından inceleyebiliyorsunuz. Söz konusu eserler arasında hamam tasları, sabunluklar, bakraçlar, peştemaller ve diğer geleneksel hamam eşyaları yer alıyor. Hamamın çevresinde de arkeolojik eserler sergileniyor.
Hem geçici hem de kalıcı sergilere ev sahipliği yapan II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi, zaman zaman çeşitli seminerlere, atölye çalışmalarına ve eğitim programlarına da sahne oluyor. Müzeyi hafta içi her gün 09:00 ile 16:30 saatleri arasında ücretsiz şekilde ziyaret edebilirsiniz.