İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Erenköy semtinde yer alan Kazım Karabekir Müzesi, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Musa Kâzım Karabekir’in anısını yaşatan tarihi bir müze. Sultan II. Abdülhamid’in hükümdarlığında Maarif Nazırı Münif Tahir Paşa’nın İtalyan mimar Rozette’ye inşa ettirdiği tarihi ahşap köşk, 1930 yılında Kazım Karabekir tarafından satın alınmış. Karabekir’in ailesiyle yıllarca yaşam sürdüğü yapı, kendisinin 1948 yılında vefat etmesinin ardından ailesi tarafından kullanılmaya devam etmiş. 2005 yılında ise Kazım Karabekir Vakfı tarafından müzeye dönüştürülerek halkın ziyaretine açılmış.
Aslında bu müzenin kuruluşu, Kazım Karabekir Paşa’nın yaşamı boyunca biriktirdiği aile yadigârları ve şahsi eşyalarını hayattayken de evinin bir bölümünde sergilemesine dayanıyor. Paşa’nın geleneğini takip eden müzeye girişler tamamen ücretsiz. Müzeye ev sahipliği yapan tarihi köşk, bahçesinde devasa bir zürafa heykeli bulunması sebebiyle, geçmişte halk arasında Zürafalı Köşk olarak da adlandırılıyormuş. Zamanla heykel eskidiği ve gıcırdamaya başladığı için, halk arasındaki isim de Perili Köşk olarak değişmiş. Karabekir ailesinin köşke taşınmasından sonra unutulup giden bu efsanelerin yerinde, şimdi hatıralarla sarıp sarmalanan bir müze bulunuyor.
İki katlı Kazım Karabekir Müzesi, yaşayan ev müzesi konseptine sahip. Üst katında, Kazım Karabekir Paşa ve eşine ait yatak odası, aile fotoğrafları ve kişisel objeler sergileniyor. Alt katta ise oturma odası, kabul salonu ve çalışma odası var. Orijinaline uygun şekilde yeniden düzenlenmiş olan bu alnalarda Kazım Karabekir Paşa’nın hayatını ve hizmetlerini yansıtan madalyaları, fotoğrafları ve kıyafetleri de görebiliyorsunuz. Paşa’ya Trabzon’daki Ermeni yetimler tarafından armağan edilen portresi ve cephede giydiği kar ayakkabıları; müzedeki en değerli objeler arasında. Paşa’nın kemanını, silahlarını ve çadırına isabet eden şarapnel parçasını da unutmamak gerek. Kazım Karabekir Müzesi’ni her salı ve perşembe günü, 10:00-12:00 ve 13:00-16:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.