Antalya’nın Serik ilçesine bağlı Yanköy Mahallesi’nde yer alan Sillyon Antik Kenti, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması sayesinde zengin bir tarihi dokuya sahip. Pamfilya Bölgesi’nin önemli kentlerinden biri olduğu biliniyor. Perge ile Aspendos antik kentleri arasında, sarp bir tepenin üzerine kurulmuş. Bu sayede de güçlü bir savunma sistemi geliştirmiş ve tarih boyunca çok sayıda saldırıdan sağlam şekilde çıkmayı başarmış.
İsmini Hitit yazıtlarında geçen bir kelimeden almış olan Sillyon Antik Kenti’nde yerleşim tarihi, M.Ö. 2000’li yıllarda başlamış. Pers hakimiyeti döneminde askeri üs olarak kullanılmış. Büyük İskender’in hükümdar olduğu Makedon hakimiyeti döneminde ise kuşatılmış ama ele geçirilememiş. Helenistik Dönem'de sikke basan özerk bir şehre dönüşen Sillyon’un yükselişi de bu dönemde başlamış. Bu süreçte hem ekonomik hem de siyasi açıdan epey güçlenmiş.
Kentin en parlak günleri, Roma İmparatorluk Dönemi’nde başlamış. Roma Hamamı ve stadyum başta olmak üzere, birçok önemli yapı da bu süreçte inşa edilmiş. Söz konusu stadyum, bölgede kendi türünün en büyük örneklerinden birini oluşturuyor. Günümüzde stadyumun yalnızca çeyreği gün yüzüne çıkarılabilmiş olsa da, kazı çalışmaları 2024 yılında hâlen devam ediyor.
Bizans Dönemi’nde piskoposluk merkezi haline gelen Sillyon, Hristiyanlık tarihi açısından da önemli bir yere sahip. Söz konusu önemi, Bizans hükümdarlığı esnasında inşa edilmiş kilise ve sarnıç kalıntılarından anlayabiliyoruz. Ayrıca, antik kent sınırları içinde Selçuklu Camii de yer alıyor. Antik kentin en etkileyici yapılarından biri, Pamfilya Ovası’nı ve Akdeniz’i gören tiyatroymuş. Ancak heyelan ve deprem gibi doğal afetler sebebiyle, günümüzde tiyatrodan geriye neredeyse hiçbir şey kalmamış durumda.
2024 yılında Sillyon Antik Kenti hâlen kazı çalışmalarına ev sahipliği yaptığı için, ören yerine girişler ücretsiz. Ancak burada henüz turistik açıdan bir düzenleme ya da restorasyon çalışması yapılmadığını da belirtelim. Ören yerini kendi imkanlarınızla gezmeniz gerekiyor ve eğer uzun bir gezi planlıyorsanız, bol bol patika tırmanmaya da hazırlıklı olmalısınız.