Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Davazlar Köyü’nde ve Kaş-Kale yolu üzerinde bulunan Trysa Antik Kenti, aslında ismine hiçbir antik kaynakta rastlanmayan bir yerleşim yeri. Fakat M.Ö. 2. yüzyılda varlık gösteren Likya Birliği’ne üye olan kentler arasında yer aldığı biliniyor. Bu döneme ait sikkelere de ulaşılmış durumda. Kentin bir bölümü günümüzde sarp bir kayalığın zirvesinde bulunuyor. Doğu ve batı doğrultusunda ile ince ve uzun bir akropol görünümü oluşturuyor.
Trysa Antik Kenti’nin kalıntıları yaklaşık 150 metre genişliğe ve 550 metre uzunluğa sahip bir alana yayılmış durumda. Batı ve kuzey taraflarında bugün hâlen yakından incelenebilen sur duvarları M.Ö. 5. yüzyılda inşa edilmiş. Düzensiz taşlarla örülmüş surların yanı sıra, kentte Heroon (anıt mezar) duvarları ve kalıntıları da yer alıyor. Kentte görebileceğiniz bir diğer önemli yapı da lahitler. Birçoğu sade bir tasarıma sahip olan lahitler genellikle hayvan başlarına ya da büstlere ev sahipliği yapıyor.
Kentin akropolünün güneybatısında aslında bir tapınağın kalıntılarına da rastlıyorsunuz ama bunlar ileri düzeyde tahrip olmuş durumda. Yapılan araştırmalarda burada bir yazıt bulunmuş. Yazıtta ifade edildiğine göre, bu tapınak Zeus ile Helios’tan birine veya her ikisine ait.
Antik kentte bulunan Heroon’un M.Ö. 4. yüzyılın ikinci çeyreğinde inşa edildiği saptanmış. Dış yüzeyinde mitolojik tasvirlerle bezeli bir friz bulunan bu yapının blokları Viyana’ya götürülmüş. Heroon’un yanı sıra, Dereimis ve Aiskhylos lahti olarak adlandırılan bir yapı da Viyana Sanat Tarihi Müzesi’nde sergilenen eserler arasında. İki tarafında da cenaze tasviri yapan kabartmalar bulunan bu lahit, kentten Viyana’ya 1882 ile 1983 yılları arasında taşınmış. Trysa Antik Kenti’ne giriş için herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.