İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Vezneciler semtinde ve Bozdoğan Kemeri Yolu üzerinde yer alan Vezneciler Hamamı, kentteki en ünlü Osmanlı hamamlarından biri. 1582 yılında dönemin sadrazamlarından Siyavuş Paşa tarafından, Süleymaniye Medresesi’ne gelir sağlamak amacıyla inşa ettirilmiş. Bazı kaynaklara göre, ilk başta konak hamamı olarak kullanılmak amacıyla yaptırılmış ve belirli bir süre sonra halkın kullanımına açılmış. Üstelik, günümüzde de hâlen özgün işlevini koruyor. Beyazıt Camii, Şehzadebaşı Camii, Süleymaniye Camii ve Kapalıçarşı gibi turistik duraklara oldukça yakın bir konumda bulunması sayesinde, yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağında.
Çifte hamam şeklinde tasarlanan Vezneciler Hamamı’nda, bu sebeple erkekler ve kadınlar için farklı bölümler ayrılmış. İki bölüm de kendi içinde sıcaklık, ılıklık ve soğukluk olmak üzere üç ana kısma bölünüyor. 1965 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışmasından geçirilen hamamın soyunma yerleri betonarme şekilde yenilenmiş. Ancak hâlen nostaljik ve tarihi atmosferini çok başarılı bir şekilde yansıtıyor. Özellikle sıcaklık bölümüne açılan kapının hemen yanında bulunan mermer sütunlar ve işlemeler çok etkileyici.
Yıllar boyunca Vezneciler Hamamı’nın suyunun sarılık hastalığına iyi geldiğine inanılmış. Bu sebeple de adeta bir sağlık merkezine dönüşmüş. Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde de isminden söz edilen yapı, Osmanlı döneminde önemli devlet adamları ve paşalar tarafından da sıkça ziyaret edilmiş.
Ziyaretçilerine kese, köpük, yağ masajı ve sıcak taş üzerinde dinlenme gibi uygulama seçenekleri sunan Vezneciler Hamamı, özel gün organizasyonları için kiralanabiliyor. Özellikle gelin hamamı için dört dörtlük bir atmosfere sahip. Hamamı ziyaret ettiğiniz takdirde girişte uygulama paketleri hakkında bilgilendirilecek, seçim yaptıktan sonra hamamın bölümlerine alınacaksınız. Kese ve köpük uygulamaları, sıcak taş ve saunada geçirilen vaktin ardından başlıyor.