Mardin’in Artuklu ilçesinde bulunan Deyrulzafaran Manastırı, Mardin Ovası’nı kucaklayan konumu ile sizleri etkileyecek bir tarih abidesi olarak kabul ediliyor. Mardin merkezine 4 kilometre uzaklıkta bulunduğundan dolayı hem turlar hem de bireysel olarak gezen turistler tarafından çok ziyaret ediliyor. Deyrulzafaran Manastırı’nı haftanın her günü ziyaret edebiliyorsunuz. Sabah 08:00 ile akşamüstü 17:00 saatleri arasında kapılarını turistlere açıyor.
5. yüzyılda inşa edildiği bilinen Deyrulzafaran Manastırı’na tarihin farklı dönemlerinde ilaveler yapılarak günümüzdeki son hâlini almış. Manastır Aziz Şleymun tarafından inşa edildiği için ilk zamanlarda Mor Şleymun Manastırı olarak biliniyormuş. Fakat 800’lü yıllarda çok büyük bir tadilat yapılmış ve ismi Mor Hananyo Manastırı olarak değiştirilmiş. Günümüzdeki Deyruzafaran isminin kullanılmasına neden olan ise safran bitkisiymiş. Manastırın etrafında yetişen bu bitki sayesinde ismi Deyrulzafaran Manastırı olmuş ve günümüze kadar bu isimle taşınmış.
Deyrulzafaran Manastırı bir Süryani klisesi. Dini eğitim merkezi olarak kullanılan manastır, kubbeleri ve kemerli sütunları ile görenleri kendisine hayran bırakıyor. Binanın hem içinde hem de dışında kullanılan taşlar tıpkı bir nakış gibi ustalıkla işlenmiş. Günümüzde yapılan turistik ziyaretlerin haricinde pek çok Süryani tarafından dua etmek için ve bereket getirdiği düşünüldüğü için sıklıkla ziyaret ediliyor.
Deyrulzafaran Manastırı’nın bir bölümü olan Güneş Tapınağı kilisenin doğu kısmında yer alıyor. Bu mimari harikasının tavanı harç kullanılmadan, yalnızca geometrik şekillerdeki büyük taşların birbiri içerisine geçmesiyle tasarlanmış. Ana avlu bölümünde bulunan Meryem Ana kilisesi ve Azizler Evi gibi bölümler de Deyrulzafaran Manastırı’nın otantik ruhunu güçlendiren yapılar arasında bulunuyor. Süryani kültürünün ve Hristiyanlık inancının geçmişinde önemli bir yere sahip olan bu manastır mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunuyor.