Edirne’nin Merkez ilçesine bağlı Meydan Mahallesi’nin sınırları içinde yer alan Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, yapımına 1969 yılında başlanmış olan bir yapı. 13 Haziran 1971 tarihinde ziyaretçilerine kapılarını açan müze binası, Selimiye Camii’nin doğu kapısına yaklaşık 50 metre uzaklıkta bulunuyor. Osmanlı döneminden günümüze dek ulaşan mezar taşlarının sergilendiği bölüm, müze binasının hemen yanı başında. Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Arkeoloji Bölümü ve Etnografya bölümü olmak üzere iki ana seksiyona ayrılıyor.
Arkeoloji Bölümü’nün girişi, müze bahçesinde. Bu bölümde Roma dönemine ait dolman ve Menhirler, lahitler ve Osmanlı dönemine ait mezar taşları mevcut. Yine bahçe kısmında; Roma, Helenistik ve Doğu Roma dönemlerinden günümüze gelen sütun başlıkları ve heykeller ile Osmanlı döneminin su kültürüne ilişkin havuzlar ve kuşluklar sergileniyor. Arkeoloji Bölümü’nün içine girdiğinizde ilk olarak Paleontolojik dönemin fosilleriyle karşılaşıyorsunuz. Edirne ve civarında bulunan hayvan fosilleri de bu kısımda yer alıyor.
Müze bahçesinde Hacılar Dolmeni’nde yapılan kazılar sırasında ele geçirilen çeşitli eserler ve Lalapaşa Arpalık Dolmeni ile Taşlıcabayır Tümülüsü’nde yapılan kurtarma kazılarında elde edilen kaplar bulunuyor. Arkeoloji Bölümü’nde Trak Süvarisi tasvirli mezar stelleri de mevcut.
Müzenin Etnografya Bölümü’nde ise Balkan kültürüne has yöresel kıyafetler, halılar, kilimler, gelin odası canlandırmaları ve Hat sanatı örnekleri ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor. Etnografya salonunda Mustafa Kemal Atatürk’ün Edirne seyahatinde kullandığı bazı özel eşyaları da bulunuyor. Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, haftanın her günü 09:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyarete açık. Müzeye girişler ücretli.