Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Karahayıt Mahallesi’nde bulunan Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Ahmet Urkay’ın kişisel çabalarıyla kurulmuş önemli bir kültürel merkez. Geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapan müze, aslında ilk olarak 2005 yılında Marmaris’te kurulmuş. Ancak 2016 yılında bugünkü yerine taşınmış ve bu süreçte koleksiyonları da genişletilmiş. Müzenin kurucusu olan Ahmet Urkay, 1938 yılında Tavas’ta dünyaya gelmiş. Geçimini halı dokumacılığı ve ticareti üzerinden kazanmaya başlamış, ancak bir yandan da taşınır kültür varlıklarının koleksiyonunu yapmaya merak salmış. 1995 yılında koleksiyonculuk belgesini almış, on yıl sonra da seneler içinde koleksiyonunu yaptığı eserleri bir müze çatısı altında ziyaretçilerle buluşturmuş.
Yaklaşık 2 bin metrekarelik bir alana yayılan Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, hem çeşitli arkeolojik ve etnografik eserlere hem de fosiller, sikkeler ve yazma eserler gibi özel parçalara ev sahipliği yapıyor. Denizli’nin ilk özel müzesi olma özelliğine sahip. Müzeyi gezerken 2 milyon yıllık fosilleri; Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait cam ve bronz eserleri, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan hazine sandıklarını, silahları ve değerli objeleri yakından inceleyebiliyorsunuz. Müzenin dört odadan oluşan Türk Evi isimli bölümü de mutlaka görülmeli. Bu bölümde el dokuması kilimler, mutfak eşyaları, yöresel kıyafetler, gramofonlar ve eski fotoğraf makineleri gibi etnografik eserler sergileniyor. Açık teşhir alanlarında ise mermer ve taş eserler mevcut.
Halıcı Ahmet Urkay Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin en dikkat çekici koleksiyonlarından birini, 19. ve 20. yüzyıllara ait Anadolu ve Türkmenistan el dokuması halıları oluşturuyor. Eğer müzede kısa bir tur atmak isterseniz, 40-45 dakika yeterli olabilir. Ancak eğer tüm eserler hakkında bilgilenmek ve detaylara hakim olmak istiyorsanız, tur için 4-5 saatinizi ayırmalısınız. Pazar hariç her gün ziyarete açık olan müzeye girişler ücretli. MüzeKart geçmiyor.