Hazar Gölü, doğal güzelliklerle bezeli Elazığ’ın kent merkezine 22 kilometre mesafede, Elazığ - Diyarbakır karayolu yönünde ve Hazarbaba ile Mastar dağları arasında bulunan tektonik bir göldür. Türkiye'nin en derin göllerinden bir tanesidir. En derin noktası kuzeydoğu ucunda yaklaşık 213 metrededir. Hem Doğu Anadolu hem de Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kendine özgü plajlarıyla bilinen bu doğa harikası su kaynağı, su sporları ve balıkçılık aktiviteleri için uygundur.
Uzunluğu 22 kilometre ve genişliği yaklaşık 6 kilometre olan Hazar Gölü, günün her saatinde farklı görünümlere bürünerek mavinin ve yeşilin göz alıcı tonlarını yansıtır. Suyu berrak, sodasız ve tuzsuzdur. Göl çevresinde 25'e yakın dinlenme tesisi, Turizm Bakanlığı'ndan belgeli otel, motel lokanta ve günübirlik piknik alanı, ayrıca özel kuruluşlar tarafından işletilen balık restoranları bulunmaktadır. Bu yönüyle bölge turizmine katkıda bulunan en popüler destinasyonlardan biridir.
Hazar Gölü, temiz ve berrak suyu, halka açık mavi bayraklı plajlarıyla Elazığ’ın tatil ve dinlenme merkezi durumuna gelmiştir. Yaz ayları boyunca nüfus yoğunluğunun çok arttığı göl çevresinde, 1990 yılında yapılan arkeolojik araştırmalar sonucunda göl içinde batık bir kentin olduğu keşfedilmiş, bu da göle ayrı bir kültürel önem kazandırmıştır. Kilise Adası çevresine yayılmış olan bu antik batık kentin Sivrice ilçesine kadar uzandığı ortaya çıkmıştır. Bölgede yapılan bilimsel araştırmalar ile antik kentin tarihi hakkında detayların ortaya çıkması beklenmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Daire Başkanlığı tarafından yapılan çalışmalar neticesinde, bu bölge Avrupalı Seçkin Destinasyonlar arasında gösterilmiştir.