İstanbul’un Çatalca ilçesine bağlı İnceğiz Köyü, kentin kalabalığından ve stresinden biraz uzaklaşarak yemyeşil ve huzurlu bir atmosferde vakit geçirmek isteyenler için keyifli bir günübirlik rota seçeneği oluşturabilir. İlçe merkezinin yaklaşık 9 kilometre kuzeybatısında bulunan köy, özellikle kendisiyle aynı ismi taşıyan mağaraları ile meşhur. Karasu Deresi’nin oluşturduğu vadinin eteklerinde yer alan İnceğiz Mağaraları’nın insan eliyle oyulduğunu biliyoruz. Bu bölgede yapılan araştırmalar, İnceğiz’in tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Nitekim İnceğiz Mağaraları da kentin en eski insan yapımı yerleşim yerlerinden biri ve tarihçesi yaklaşık 5 bin yıl öncesine kadar uzanıyor.
İnceğiz Mağaraları bilim dünyasının dikkatini ilk olarak 1950’li yıllarda çekmiş. Yapılan araştırmalarda, mağaraların Bizans döneminde manastır olarak kullanıldığı ortaya çıkmış. Mağaraların girişinde yer alan tabelaya göre, yerleşim tarihi M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanıyor. Mağaraların bazı bölümlerinde Bizans İmparatorluğu’ndan kalan haç kabartmaları ve şapeller de mevcut, ki buradan da bölgenin bir dönem Hristiyanlar tarafından kullanıldığını anlayabiliyoruz. Üç katlı İnceğiz Mağaraları’nın doğal yapısı ve el işçiliği hakikaten etkileyici.
İnceğiz Mağaraları’nın hemen önünden akan Karasu Deresi, yemyeşil atmosferi ve vadi manzaraları sayesinde piknik yapmak isteyenler için dört dörtlük bir ortam sunuyor. İstanbulluların hafta sonu kaçamağı yapabilecekleri ideal bir mesire alanı olduğunu söylemek mümkün. Mağaraların içindeki bazı bölümler de hâlen ziyaret edilebilir durumda. Kemal Sunal’ın başrolünde olduğu meşhur "Salako" filminin çekimlerine de ev sahipliği yapmış olan İnceğiz Mağaraları, bu sebeple yerel halk tarafından “Kemal Sunal Mağaraları” olarak da adlandırılıyor. Siz de doğa yürüyüşü, piknik ve mağara keşfi yapmak için İnceğiz Köyü’nü ziyaret edebilir, doğayla iç içe bir gün geçirebilirsiniz.