Balıkesir’in Edremit ilçesi sınırları içinde ve Altınoluk’a yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta bulunan Antandros Antik Kenti, Kazdağları’nın eteklerinde yer alan önemli bir arkeolojik alan ve Troas kenti. Stratejik konumu ve zengin tarihiyle bölgenin kültürel mirası açısından büyük bir önem taşıyor. Antik kaynaklara göre, Troia Savaşı’ndan daha da öncesine kadar uzanan tarihçesiyle Antandros, M.Ö. 2000’lerden günümüze kadar kesintisiz bir yerleşimin izlerini yansıtıyor.
Antandros’un yerleşim tarihi, yazılı kayıtlarda ilk olarak M.Ö. 7. yüzyılda başlamış. Ancak burada yaşadığı söylenen Lelegler ve Pelasglar gibi topluluklar, kentin tarihini kesin olmamakla birlikte daha da geçmiş zamanlara taşıyor. Özellikle Roma dönemine ait mozaiklerle süslenmiş villa, kanalizasyon sistemleri ve nekropol alanı gibi yapılarıyla dikkat çeken Antandros, bugün de turistik açıdan oldukça popüler. Roma villasında yer alan freskler ve mozaikler, dönemin sanat anlayışını gözler önüne seren nadide eserle arasında. Nekropolde bulunan mezar hediyeleri de bölgedeki yaşamın kültürel ve dini çeşitliliğine ışık tutuyor.
İda Dağı’nın (Kazdağı) güney eteklerinde ve Edremit Körfezi’nin kuzey kıyısında yer alan Antandros Antik Kenti, bu ayrıcalıklı konumı sayesinde hem askeri hem de ticari açıdan önemli bir geçiş noktası olmuş. Antik dönem boyunca kereste ticaretiyle öne çıkan kent, ekonomik açıdan gelişimini büyük ölçüde, Kazdağları’ndan elde edilen kaliteli keresteleri ihraç ederek sağlamış. Afrodit kültüyle de özdeşleşmiş olan yerleşim yerinin ismi, mitolojik anlatılarda sıkça geçiyor. Özellikle Troia Savaşı sonrası Aeneas’ın 20 gemi inşa ederek buradan yola çıkması, en bilinen mitolojik efsaneler arasında.
2000 yılında başlatılan yüzey araştırmaları ve 2007 yılından itibaren süregelen bilimsel kazılar, Antandros’un tarihine dair önemli bilgileri ortaya çıkarmaya devam ediyor. Bugüne dek, hem nekropol alanında farklı tipte mezarlar hem de Geç Roma dönemine ait endüstriyel yapı kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı. 2024 yılında henüz düzenleme altına alınmamış olan antik kent, ücretsiz şekilde ziyaret edilebiliyor.