Karatay Medresesi (Çini Eserleri Müzesi), Konya’nın merkez ilçelerinden biri olan Selçuklu sınırları içinde, Alaeddin Tepesi’nin kuzey tarafında yer alır.
Karatay Medresesi Selçuklu sultanı II. İzzeddin Keykavus döneminde 1250 – 51 tarihinde inşa edilmiş olup mimarı bilinmemektedir. Taçkapıda bulunan kitabeye göre Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmış olan bina kapalı avlulu medreselerdendir. Medreseyi yaptıran Celaleddin Karatay’ın türbesi de buradadır.
Karatay Medresesi taçkapıdan iç kısma kadar dönemin süsleme sanatının tüm unsurlarının sergilendiği bir yapıdır. Özellikle orta mekân olarak anılan kısımda duvarlar, kubbe kasnağı ve kubbenin iç yüzü çinilerle donatılmıştır. Bunun yanı sıra ana mekânda turkuvaz ve lacivert çiniler ile bunların dolgusu olarak kullanılan beyaz alçı kubbeye bakanlarda gökyüzünü izliyormuş hissi uyandırır.
Medrese, 1954 yılında restore edilmiş olup günümüzde Çini Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır. Beyşehir’de bulunan Selçuklu döneminden kalma Kubadâbâd Sarayı’ndan çıkarılan çinilerden bir kısmı burada sergilenmektedir. Ayrıca Selçuklu Devleti zamanından çiniler, cam tabak parçaları, Selçuklu ve Osmanlı seramikleri ve Beyşehir Eşrefoğlu Camii’den getirilen tavan göbekleri de Karatay Çini Eserleri Müzesi’nde görülebilmektedir.