Adıyaman'ın kent merkezine yaklaşık 5 kilometre mesafedeki Örenli Mahallesi’nde bulunan Perre Antik Kenti, eşsiz bir tarihi hazine. Kommagene Krallığı'nın beş büyük kentinden biri olan bu antik yerleşim, eski dünyada stratejik konumuyla öne çıkmış ve birçok önemli medeniyete ev sahipliği yapmış.
Antik kaynaklarda Me'arath, Gazze, Pörön; Mezopotamya'da ise Pirin ve Perin olarak anılan kent, Melitene'yi (bugünkü Malatya) başkent Samosata'ya (Samsat) bağlayan yol üzerinde yer alıyor. Stratejik konumu sayesinde yüzyıllar boyunca jeopolitik önemini korumuş. Kervanların, yolcuların ve orduların dinlenme noktası olarak kullanılır, suyunun güzelliğiyle efsanelere konu olurmuş. Kentin suyundan Roma kaynaklarında bile söz ediliyor, ki bu su bugün hala Roma Çeşmesi olarak adlandırılan yapıdan akıyor.
Perre Antik Kenti’nin en etkileyici özelliklerinden biri, bölgenin en büyük nekropol alanına sahip olması. Kayaların içine ustalıkla oyulmuş mezar odaları, eski uygarlıkların ölüm ve yaşam sonrası inançlarına dair ipuçlarını gözler önüne seriyor. Dönemin ölü gömme geleneklerini yansıtan bu mezarlarda, günümüzde cam tabutlar içinde sergilenen silikon mankenler ve iskelet teşhirleri mevcut.
2009 ve 2022 yıllarında antik kentte yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan iki muhteşem mozaik, Perre'nin sanatsal zenginliğinin önemli kanıtları arasında. 1500 yıl öncesine tarihlendirilen 155 metrekarelik mozaikte otlayan hayvanlar ve çeşitli motifler tasvir edilmiş. 1800 yıl öncesine ait 12 metrekarelik diğer mozaik de son derece etkileyici bir görünüme sahip.
Perre'nin bir diğer ilginç özelliği, yapılarının dışarıdan getirilen taşlarla değil, yerleşimin kurulduğu tepe üzerindeki kayalara şekil verilerek inşa edilmiş olması. Dönemin mimarları ve kent halkı, bu kayaları ustaca işleyerek kent mimarisinin önemli parçaları haline getirmişler. Asırlar boyu ana geçim kaynağı bağcılık olan kent, günümüzde açık hava müzesi statüsüyle ziyarete açık. Haftanın her günü 08:00 ile 17:30 saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Perre Antik Kenti’ne girişler ücretli. Ancak MüzeKart sahipleri ören yerine ücretsiz giriş yapabiliyor.