Karadeniz'in doğal güzelliklerinin arasında, buram buram tarih kokan bir yapı sizin tarafınızdan keşfedilmeyi bekliyor. Artvin'in Ardanuç ilçesine bağlı Bulanık köyünün Çamlık mahallesinde yer alan Rabat Kilisesi, bölgenin en etkileyici Ortaçağ yapılarından biri. Ardanuç’un merkezine yalnızca 17 kilometre uzaklıkta ve ismi bazı kaynaklarda Bulanık Manastırı olarak da geçiyor.
Her ne kadar zaman içinde ağır hasarlar almış olsa da mimarisiyle göz kamaştıran Rabat Kilisesi, 10. veya 11. yüzyılda Bagratlı Krallığı tarafından inşa edilmiş. Yapının en dikkat çekici özelliklerinden biri, inşasında Ortaçağ mimarisine özgü üçgen nişlerin kullanılmış olması. Bölgedeki diğer yapılardan farklı olarak, nişlerin sayısı pencere açıklıklarından daha fazla, ki bu da onu benzersiz kılıyor.
Serbest haç planlı Rabat Kilisesi, aslında geçmişte çok daha büyük bir manastır kompleksinin parçasıymış. Ancak 16. yüzyıl sonunda terk edilmiş ve atıl halde kalması sebebiyle günümüze yalnızca kilise bölümü ulaşabilmiş. Yapının inşasında kaba yonu taş malzeme kullanılmış ve yığma yapım sistemiyle yükseltilmiş olduğu biliniyor. Rabat Kilisesi'nin içinde hacın orta kısmı, etkileyici bir kuleyle örtülmüş. Kubbe kasnağında kullanılan üçgen nişler de bu bölgedeki diğer yapılarda çok rastlamadığımız bir detay.
Rabat Kilisesi’nin bir parçasını oluşturduğu manastırın içinde, bir zamanlar gizli geçitler de varmış. Bunların geçmişte Bulanık deresine kadar uzandığı biliniyor, ancak birçoğu zarar görmüş. Her iki cephesinde kabartma bitki motifi bezeli kesme taşların bulunduğu yapıda, pencere kenarlarındaki taş işlemeciliği de bizce görülmeye değer.
Artvin'in dağlık arazisinde ziyaretçilerini bekleyen bu tarihi hazine, bölgeye yolunuz düştüğünde mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerlerden biri. Ortaçağ'dan günümüze uzanan bir köprü gibi, tarih ve mimari meraklılarını ağırlamayı bekliyor.