Şifaiye Medresesi, Sivas’ın merkez ilçesinde yer alır. Çifte Minareli Medrese’nin karşısında bulunur ve aynı zamanda Keykâvus Dârüşşifâsı ve Dârü’s-sıhha isimleriyle anılır.
Dikdörtgen planlı, tek katlı yapının kitabesinden Anadolu Selçuklu hükümdarı I. İzzeddin Keykâvus döneminde yaptırıldığı öğrenilmiştir. 1217 tarihinde inşa edilmiş olup mimarı bilinmemektedir. Selçuklu döneminde hastane görevi gören yapı, Anadolu’da yaşanan işgallerde tahrip edilmiş ve Osmanlı zamanına gelindiğinde medrese olarak kullanılmaya başlamıştır. Yaklaşık 3400 metrekarelik bir alana yayılan Şifaiye Medresesi, Selçuklu döneminin en büyük darüşşifasıdır. İçinde I. İzzeddin Keykâvus’un türbesi bulunur. Tuğla ve çinilerin mükemmel uyumunun gözler önüne serildiği türbenin dış cephesi, Şifaiye Medresesi’nin görsel açıdan en çok dikkat çeken bölümüdür.
I. Dünya Savaşı döneminde askeri amaçlı olarak kullanılan Şifaiye Medresesi içinde günümüzde Sivas’a özgü hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar ve bir çay bahçesi bulunur. Buraya yolunuz düşerse boynuzdan yapılmış taraklardan satın alabilirsiniz.