İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince, tarihi dokusu ve huzurlu atmosferiyle ön plana çıkan bir köy. Şirince’nin tarihi dokusunu keşfetmek isteyenlerin de mutlaka görmesi gereken yerlerin başında, Taş Mektep Müzesi geliyor. 1906 yılında inşa edilmiş olan bu yapı, bir zamanlar Rum okulu olarak hizmet vermiş. Günümüzde ise ziyaretçilerine Osmanlı Devleti’nin Tanzimat Dönemi’nden Cumhuriyet’in ilanına kadar uzanan süreçte eğitimde yaptığı yenilikleri ve Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminin detaylarını aktaran bir müze olarak varlığını koruyor.
Şirince Taş Mektep Müzesi, hem eğitim tarihine ilgi duyanlar hem de bölgenin kültürel geçmişini merak edenler için çok keyifli bir keşif durağı olabilir. Müzede sergilenen objeler, belgeler ve fotoğrafları incelediğinizde Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde başlayan ve Cumhuriyet’in ilk yıllarında binbir zorlukla sürdürülen idealist eğitim anlayışını daha iyi anlayabiliyorsunuz. Eğitim tarihimizin önemli dönüm noktaları burada kronolojik ve açıklayıcı bir şekilde aktarılıyor.
Şirince Taş Mektep Müzesi’ne ev sahipliği yapan tarihi yapı, inşa edildiği dönemde ilk olarak Yunan Dili, Coğrafya, Tarih, Matematik, Beden Eğitimi, Müzik, Fransızca ve Din derslerinin verildiği bir okul olarak kullanılmış. Ancak işlevi, zaman içinde bölgenin ihtiyaçlarına göre değişmiş. 1996 yılından sonra ise bölgeye ait özel üretim şarapların ve yöresel lezzetlerin sunulduğu bir restorana dönüştürülmüş. Günümüzde ise Şirince’nin turistik açıdan en çok ilgi gören duraklarından biri.
V. Gökhan Sengel’in desteğiyle kurulan Şirince Taş Mektep Müzesi, geçmişe keyifli bir yolculuk yapmak ve eğitim tarihimize ilişkin detaylı bilgi sahibi olmak isteyen herkesin gezilecekler listesine eklenebilir. Haftanın her günü ziyarete açık olan kurum, Şirince Artemis Restaurant & Şarap Evi’nin içinde bulunuyor. Siz de yolunuz Şirince’ye düşerse müzeyi ziyaret edebilirsiniz.