Çanakkale’nin Eceabat ilçesinin merkezinden Gelibolu istikametine doğru sahil şeridi boyunca yaklaşık on kilometre ilerlediğinizde, karşınıza Bigalı Kalesi çıkacak. Yapımına, Naralı Kalesi’yle eş zamanlı olarak III. Selim döneminde başlanmış olan bu tarihi kalenin inşası, II. Mahmut’un hükümdarlığı sırasında tamamlanmış. Bigalı Kalesi’nin inşa edilme amacı, İstanbul’a giden yolu emniyet altına almak ve düşman donanmalarının Boğaz’dan geçmesini önlemekmiş. Yine bu amaç doğrultusunda, Boğaz’ın iki yakasının arasına çelik mania ağları da döşenmiş.
Bigalı Kalesi, Çanakkale Savaşları sırasında 3. Kolordu Komutanlığı’nın silah tamirhanesi olarak kullanılmış. Bigalı Köyü’nün yaklaşık üç kilometre doğusunda ve sahil şeridi üzerinde yer alan kalenin Batı ve Doğu kapıları olmak üzere iki farklı girişi bulunuyor. Ayrıca, her bir köşesinde silindir formunda birer kule de yer alıyor. Bigalı Kalesi Çanakkale Savaşları boyunca 90 bine yakın tüfeğin tamir edilmesine sahne olmuş. Bu sayı, savaş süresince bir günde yaklaşık 400 tüfeğin tamir edildiğine işaret ediyor.
Bigalı Kalesi uzun yıllar boyunca kaderine terk edilmiş olduğu için, yakın geçmişe kadar harap vaziyetteydi. Ancak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı Başkanlığı’nın 2017 yılında başlattığı restorasyon çalışmalarının 2022 yılında tamamlanması sonucunda yenilenerek tekrar halkın ziyaretine açıldı. Hem Osmanlı dönemine hem de Çanakkale Savaşları’na ışık tutan kale, sizi geçtiğimiz iki asır içinde etkileyici bir yolculuğa çıkaracak. Çanakkale Kara Savaşları’nın 107. yıl dönümünde düzenlenen anma törenleri kapsamında açılışı yapılan Bigalı Kalesi’ni siz de yakından inceleyebilirsiniz.