Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde bulunur. Öncelikle 1934 senesinde Zinciriye Medresesi içinde faaliyete geçen müze, 1985’e gelindiğinde günümüzdeki yerine taşınmıştır. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nin halka açılması ise 1993 yılında gerçekleşmiştir.
Diyarbakır gibi kadim bir şehrin müzesi elbette ki şehrin bugüne kadar gün yüzüne çıkarılmış tarihini gözler önüne sermektedir. Müzede prehistorik çağdan başlayıp şehirde hüküm sürmüş Urartular, Asurlar, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi pek çok devletin bıraktığı izlerin sürülebileceği eserler sergilenmektedir. Lahitler, sikkeler, çanak çömlekler ve süs eşyaları bu eserler arasında sayılabilir.
Bunun yanı sıra arkeolojik açıdan çok önemli bir gelişme olan ve Göbeklitepe gibi arkeoloji dünyasında ses getiren Körtik Tepe’de bulunan eserler de Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde görülebilmektedir. Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde bulunan Körtik Tepe’den elde edilen eserler, bugüne kadar bildiğimizin aksine, insanlığın tarım öncesinde yerleşik hayata geçtiğine dair veriler sunmaktadır. Şu anda müzede bulunan toplam 29270 eserden yaklaşık 11000’i halka açık olarak sergilenmektedir. Eserlerin sergilenmeyen kısmı daha çok araştırmacıları ilgilendiren yazma kitaplar, sicil defterleri vb. içermektedir.
Hafta içi her gün 08:30 – 19:30 saatleri arasında ziyarete açık olan müzeye Müzekart ile giriş yapılabilmektedir.