Haleplibahçe Mozaik Müzesi, Eyyübiye ilçesinde bulunan Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nin karşısında yer alır. Buraya gelmişken iki müzeyi aynı gün içinde gezebilirsiniz.
Aynı bahçe içinde bulunduğu Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ile aynı tarihte, yani 2015 senesinde ziyaretçilere kapılarını açan Haleplibahçe Mozaik Müzesi, 6000 metrekarelik bir alana yayılıyor. Çapı 82 metrelik bir daire biçiminde tasarlanmış olan müze içinde herhangi bir kolon bulunmaz. Bu özelliği dolayısıyla ülkemizin “kolonsuz geçilen en büyük binası” unvanını taşır.
Haleplibahçe’de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan mozaikler, bulundukları yerde sergilenirler. Milattan sonra 5 ve 6. yüzyıllara ait mozaiklerin Bizans İmparatorluğu zamanında yapıldığı tahmin edilir. Grek mitolojisinden unsurların görüldüğü mozaiklerde, tarih boyunca anlatılagelmiş hikâyeler okunabilmektedir. Buradaki en önemli eserler arasında savaşçı Amazon kadınların betimlendiği “Amazonlar Villası” diğerlerinden ayrılır zira dünyada Amazon kadınlarının betimlendiği ilk mozaik olma özelliğini taşır. Bunun yanı sıra Amazonlar Villası’nın koruyucu tanrıçası olan Ktisis’in betimlendiği Ktisis Mozaiği, Şanlıurfa’dan yurt dışına kaçırılmış ancak daha sonra Türkiye’ye geri getirilen Orfeus Mozaiği ve Troya savaşının çokça tanınan kahramanı Akhilleus’un bebekliğinden başlayıp gençlik dönemini ve nihayetinde savaşa gidişini konu alan Akhilleus’un Hayatı mozaiği de Haleplibahçe Mozaik Müzesi içinde yer alan önemli eserlerdendir.
08.30 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilen müzeye toplu taşıma ile gelmek isterseniz şehir merkezinden kalkan otobüsleri kullanabilirsiniz.
Şanlıurfa’ya gidemiyor musunuz? Hiç sorun değil, şuraya tıklayarak Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ni sanal olarak gezebilirsiniz. Buraya tıkladığınızda Şanlıurfa Müzesi’nin sayfası açılacak. Sağda görülen “giriş”, “bahçe”, “paleolitik çağ” gibi kategorileri kaydırarak listenin en altına ulaşırsanız Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ni göreceksiniz.