Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir yerleşim yeri olsa da, aslında tarih ve arkeoloji meraklılarının da bu ilçede keşfedebileceği önemli duraklar var. Bunların başında da Kale-i Bala geliyor. Çamlıhemşin’in merkezine yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunan Hisarcık Köyü’nün sınırları içinde yer alan bu tarihi yapı, ilçenin en büyüleyici doğal güzelliklerinden biri olan Fırtına Deresi’ni de gören bir konuma sahip.
Yine Çamlıhemşin’in en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Zilkale ile Kale-i Bala, duvar işçiliği ve topografya bakımından birbirlerine benzer özellikler gösteriyor. Aslında Kale-i Bala’nın ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgiye ulaşılabilmiş değil. Fakat Zilkale ile aralarındaki bariz benzerlikler dolayısıyla aynı dönemde, yani 14. ya da 15. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Dikdörtgen planla inşa edilmiş olan Kale-i Bala, sarp bir kayalığın üzerinde bulunuyor.
Kale-i Bala’nın bulunduğu noktada, geçmiş asırlarda Erzurum’dan Rize’nin Pazar ilçesinin kıyı şeridine doğru ilerleyen bir kervan yolu bulunuyormuş. Kalenin de ticari amaçla kullanılan bu güzergahın güvenliğini korumak amacıyla inşa edildiği düşünülüyor. Buradan, Kale-i Bala ile Zilkale’nin yalnızca inşa tarzının değil, inşa amaçlarının da örtüştüğünü görebiliyoruz. Yapının ismi ise yüksekteki/yukarıdaki kale anlamına geliyor. Rakımı 1900-2000 metre civarında.
Hem Tatos Geçidi’ne hem de Başhemşin’e yakın bir konumda yer alan Kale-i Bala’da İl Özer İdaresi tarafından kapsamlı bir restorasyon çalışması da yapıldı. Çünkü özellikle sur duvarları ciddi düzeyde tahrip olmuş durumdaydı. Restorasyon çalışmaları sona erdiğinden bu yana, Kale-i Bala turistik anlamda daha da çok ilgi çekiyor. Özellikle kalenin üzerinde bulunduğu kayalığın çevresinden Çamlıhemşin’in kartpostalları aratmayacak ölçüde büyüleyici manzaralarını izlemek hakikaten çok keyifli oluyor.