Türü bakımından Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Karagöz Müzesi, Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki Çekirge Caddesi’nin üzerinde konumlanır. Müze, yıllardır atıl duran bir trafo binasının Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı tarafından restore edilerek yenilenmesi sonucunda bugünkü halini almış ve halkın ziyaretine açılmıştır. Müzenin içinde, başta Karagöz ve Hacivat olmak üzere birçok gölge oyunu karakterine dair bilgiler ve detaylar ile birbirinden etkileyici tasvirler yer alır.
Bina içinde toplamda iki farklı galeri vardır. İlk galeride gölge oyununun tarihçesi hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı panolar bulunur. İkinci galeride ise hem geleneksel tiyatronun usta isimlerinden olan Prof. Dr. Metin And’a ait koleksiyondan alınan eserler hem de Metin Özlen, Tacettin Diker ve Orhan Kurt’un imzasını taşıyan gölge oyunu tasvirleri sergilenir. İkinci galeriyi bir tür atölye olarak tanımlamak da yanlış olmaz. Burada, gölge oyunundaki karakter figürlerinin deri malzemeler kullanılarak nasıl oluşturulduğuna dair detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Müzenin içinde yer alan bir başka alanda da, her sene düzenlenen kukla festivaline farklı ülkelerden gelen sanatçı ve grupların Karagöz Müzesi’ne bağışladığı kuklaları inceleyebilirsiniz.
Karagöz Müzesi, pazartesi günleri hariç haftanın her günü 09:30-17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Bursa’nın en önemli kültürel simgelerinden biri olan Karagöz Anıtı da müzenin hemen karşısında bulunur. Burada yer alan Yoğurtlu Baba Dergahı’nın Bursa’daki en eski mezarlık olma özelliğini taşıdığı ve mezarlıktaki kabrin Karagöz’e ait olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, Yoğurtlu Baba Dergahı 1950 yılında anıt mezar haline getirilmiştir. Ayrıca, anıtın hemen arkasına Karagöz’ü, Hacivat’ı ve Şeyh Küşteri’yi simgeleyen mezar taşları yerleştirilmiştir.