İstanbul’un Beyoğlu’nun ilçesinin simge yapılarından biri olan Mısır Apartmanı, İstiklal Caddesi’nin üzerinde bulunuyor. Hem tarihi dokusu hem de ustalıklı mimarisiyle dikkat çeken tarihi yapı, 1910 yılından beri tüm ihtişamıyla ayakta. Art Nouveau tarzında tasarlanmış ve İstanbul’un ilk betonarme binalarından biri olma özelliğine sahip. Mısırlı Abbas Halim Paşa’nın kışlık konak olarak kullanmak üzere ünlü Ermeni mimar Hovsep Aznavuryan’a tasarlattığı altı katlı yapıya, 1940 yılında iki kat daha eklenmiş. İnşa sırasında kullanılan malzemelerin çoğunun Fransa’dan getirtildiğini de biliyoruz, ki zaten mimari detayların ihtişamlı ve lüks görünümünden de bunu anlamak mümkün.
Bir asırdan uzun süre boyunca çok sayıda önemli isme ev sahipliği yapmış olan Mısır Apartmanı’nda, İstiklal Marşı’nın şairi Mehmet Akif Ersoy da bir dönem yaşamış. 1936 yılında Mısır’dan döndükten buraya yerleşen usta şair, hayata gözlerini de bu apartmanda yummuş. Ersoy’un yanı sıra, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Mithat Cemal Kuntay da Mısır Apartmanı sakinlerinden. Ayrıca, Mustafa Kemal Atatürk’ün diş hekimi olarak bilinen Sami Günzberg’in muayenehanesinin de burada olduğu, bu sebeple Atatürk’ün sık sık bu binaya geldiği biliniyor.
Zarif süslemeleri ve kıvrımlı detayları ve incelikli mimarisiyle Art Nouveau’nun belirgin özelliklerini taşıyan Mısır Apartmanı’nın dış cephesinde kullanılan taş işçiliği, yapıya adeta bir sanat eseri havası kazandırmış. Apartmanın içine girdiğinizde de kendinizi bir sanat galerisinde gibi hissedebiliyorsunuz. Nitekim, bu apartman yıllar bounca ünlü terzilerin dükkanlarına, modaevlerine ve dikimevlerine de ev sahipliği yapmış.
2000’li yıllarda restore edilerek bugünkü görünümüne kavuşan Mısır Apartmanı, günümüzde sanat galerilerine, ofislere ve özel konutlara ev sahipliği yapıyor. Tarihi dokusu ve kültürel mirasıyla ziyaretçilerini büyülemeyi başaran yapı, yolu İstiklal Caddesi’ne düşen herkesin görmesini önerdiğimiz bir güzelliğe sahip. Apartmanın üst katlarında bulunan kafe ve restoranlara konuk olmak da mümkün.