Bolu’nun kent merkezinde ve Belediye Meydanı’nda yer alan Saraçhane Cami, kentin en köklü ve etkileyici camilerinden biri. Üzerinde yer alan kitabeye göre, bu tarihi yapı 1750 yılında Silahtar Mehmet Ağa’nın emriyle inşa edilmiş. Ancak Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sine göre, bu cami Mimar Sinan’ın imzasını taşıyor. Bu durumda, caminin ilk kez 16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından inşa edildiği, ancak bir sebepten harap olduktan sonra Silahtar Mustafa Ağa’nın talimatıyla yeniden yaptırıldığı anlaşılıyor. Dikdörtgen planlı şekilde inşa edilen yapının kuzey cephesinde dükkanlar bulunduğu için, camiye girişler doğu cephesindeki kapıdan yapılıyor.
Saraçhane Cami’nin en dikkat çekici özelliklerinden biri, güney ve doğu cephe duvarlarında sivri kemerli çeşmelere ev sahipiliği yapması. Doğu cephesindeki giriş kapısının önünde dört sütun tarafından taşınan ve sivri kemerli üç açıklığı olan beşik tonozlu bir revak bulunuyor. Caminin üzerinde bulunduğu arazi meyilli olduğu için, yapının altında yüksek bir bodrum kat da mevcut. Güneydoğu köşesi pahlanmış olan yapının minaresi, kuzeybatı tarafında bulunuyor. Silindirik gövdeli tuğladan inşa edilen minare kesme taş kare kaide kullanılarak tasarlanmış.
Saraçhane Cami, kentin bir diğer köklü camisi olan Yıldırım Bayezid Camii’ye, diğer ismiyle Büyük Cami’ye de oldukça yakın. Ayrıca, Merkez ilçesinin diğer turistik durakları olan Orta Hamam, Gülezler Konağı, Aşağı Taşhan ve Yukarı Taşhan da Saraçhane Cami’ye yürüme mesafesinde yer alıyor. Eğer kent merkezinde turistik bir gezi yapmak isterseniz bu durakların hepsini ziyaret edebilirsiniz.