Ordu’nun merkezini oluşturan Altınordu ilçesine bağlı Taşbaşı Mahallesi’nde ve kentsel sit alanı ilan edilmiş bir bölgede bulunan Taşbaşı Kilisesi, 1853 yılında bu bölgede yaşayan Ortodoks Hristiyanlar tarafından inşa edilmiş bir Rum kilisesi. 10 Nisan 2000 tarihinden beri çok amaçlı salon ve kültür merkezi olarak kullanılıyor. Aslında bu tarihi yapının geçmişine baktığımızda birçok farklı dönemden geçtiğini görebiliyoruz. Dilerseniz, hem bu yolculuğa hem de Taşbaşı Kilisesi’nin özelliklerine kısaca daha yakından göz atalım.
Kilise olarak inşa edildiği dönemde, Ordu’nun kozmopolit yapısı içinde önemli bir ibadethane olan Taşbaşı Kilisesi; gerek incelikli taş işçiliği, gerekse ustalıklı mimari detayları ile dönemin mimari anlayışını çok başarılı bir şekilde yansıtıyormuş. Fakat mübadele yıllarında Ortodoks Rumlar bölgeyi terk etmek zorunda kalınca kilise de bir süre kaderine terk edilmiş. Atıl kaldığı yılların ardından, 1937 yılında da cezaevine dönüştürülmüş. Bu süreç yapının mimari tarihine farklı bir katman eklemiş olsa da, nihayetinde 2000 yılında kentin kültürel ve sanatsal etkinliklerinin önemli bir bölümüne ev sahipliği yapan bir kültür merkezi haline gelmiş.
Taşbaşı Kültür Merkezi, günümüzde Ordu’nun kültürel ve sosyal hayatına önemli katkılar sağlayan bir yapı. Konferanslardan resim sergilerine, konserlerden tiyatro gösterilerine kadar birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Kilisenin hem iç mekanında hem de dış cephesinde, bir buçuk asırı devirmiş olduğuna ilişkin izleri açıkça görmek mümkün. Eski kullanım amaçlarının etkilerini de hâlen üzerinde taşıyan yapı, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
Taşbaşı Kilisesi kent merkezinde bulunduğu için ulaşımı da oldukça kolay. Altınordu ilçesinin birçok noktasından yürüyerek de kiliseye ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Siz de bu görkemli ve tarihi yapıyı yakından incelemek, seyahatiniz sırasında denk geldiğiniz kültür sanat aktivitelerine katılmak için Taşbaşı Kültür Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz.