Ordu’nun Altınordu ilçesinde, yani kent merkezinde bulunan Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi, şehrin turistik amaçla en çok ziyaret edilen duraklarından biri. Günümüzde müzeye ev sahipliği yapan tarihi konak 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış. Osmanlı Dönemi’ne ait zarif mimari stiliyle dikkat çeken yapı, 1982 yılında kamulaştırılarak restorasyona alınmış. 1987 yılında da Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi ismiyle ziyaretçilerini ağırlamaya başlamış.
Üç katlı bir yapı olan Paşaoğlu Konağı hem iç hem de dış mimarisi bakımından çok etkileyici bir görünüme sahip. Taş işçiliğinin incelikli örneklerini barındıran dış cephesi ve ahşap süslemelere ev sahipliği yapan iç mekanı, dönemin sanat ve mimari anlayışını oldukça başarılı bir şekilde yansıtıyor. Konağın içindeki odalarda da geleneksel Osmanlı dönemi hayat tarzını ve aile yaşantısını sergileyen eşyaları görebiliyorsunuz. Etnografya müzelerinin en temel özelliklerinden biri, ziyaretçilerine ilgili dönemin yaşantısını canlandıran teşhir alanları sunmaları. Paşaoğlu Konağı da bunu çok başarılı bir şekilde yapıyor. Müzede Ordu’da Osmanlı Dönemi’nden günümüze ulaşan çeşitli ev eşyaları, mutfak aletleri, el işlemeleri, aksesuarlar, silahlar ve objeler sergileniyor.
Paşaoğlu Konağı’nın bahçesi de çok keyifli bir atmosfere sahip. Burada hem biraz soluklanabileceğiniz oturma ve dinlenme alanları hem de yemyeşil bir atmosfer bulunuyor. Özellikle kültür ve tarih meraklıları için son derece ilgi çekici bir keşif durağı olan müzeye ulaşım da oldukça kolay. Müzede M.Ö. 1. yüzyıla, yani Helenistik Dönem’e tarihlenen çok önemli eserler de var. Onyx Taşından Yapılmış Kadın Başı, Bileşik Rython Kült Kabı, Apollon Heykelciği, Çocuk Dionysos Heykeli ve Dionysos Mithaphoros Heykeli bunlardan yalnızca birkaçı. Müze, bahçesiyle birlikte yaklaşık 625 metrekarelik bir alanı kaplıyor.