Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Bolaman beldesinde yer alan Bolaman Kalesi, kent merkezinden yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunan ilginç bir tarihi yapı. Beldenin denize doğru hafifçe giren burnunun üzerine ve zincirleme şekilde inşa edilmiş. Kalenin inşa tarihi hâlen net olarak bilinmiyor. Temelinin Bizans Dönemi’nde atıldığı tahmin ediliyor.
Bolaman Kalesi’nin günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan iç kale bölümünün duvarlarının üzerinde, 18. yüzyıldan beri varlığını koruyan ahşap bir konak var: Hazinedaroğlu Konağı. Kale duvarlarının üzerine inşa edilmiş olması sebebiyle oldukça dikkat çekici bir görünüme sahip olan konak, Kademoğlu Konağı ismiyle de anılıyor. Çift cumbalı tasarımıyla bölgenin etkileyici sivil mimarlık örneklerinden birini oluşturuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, yapının orijinaline sadık kalınarak gerçekleştirdiği onarım çalışması sayesinde sapasağlam ayakta.
Bolaman Kalesi’nin tarih boyunca uzun yıllar karakol ve gözetleme noktası olarak kullanıldığını biliyoruz. Keza bu sebeple iç ve dış kale olmak üzere iki ayrı bölüm şeklinde tasarlanmış. Kalenin batıda kalan ucunda bulunan iç kalenin içinde küçük bir şapel de bulunuyor. Bazilika planlı şekilde inşa edilmiş olan şapel, iç kalenin kesme taş kullanılarak örülmüş yüksek duvarlarıyla çevreleniyor.
Hazinedaroğlu Konağı uzun yıllar boyunca restoran olarak hizmet veriyordu. Ancak 2020 yılında tarihi konağın bir kent müzesine dönüştürülmesi için çalışmalara başlandı. 2024 yılı itibarıyla çalışmalar hâlen devam ediyor. Kale taşlarının üzerine monte edilmiş olan tarihi konak zaten başlı başına etkileyici bir görünüme sahip. Bir de kent müzesine dönüştürülmesi halinde turistik açıdan çok daha fazla ilgi göreceği tahmin ediliyor. Müzeye bu bölgeye ait el sanatları ürünleriden tarım aletlerine kadar, etnografik açıdan değer taşıyan birçok eser yerleştirilmesi planlanıyor.