Çanakkale’nin merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta olan Troya Ören Yeri, dünyanın en önemli ve ünlü antik kentlerinden biri. Homeros’un ünlü İlyada ve Odysseia destanlarının da geçtiği yer alan bu görkemli alanın tarihçesi M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanıyor. Troya Ören Yeri’nde bugüne dek yapılan kazı çalışmalarında, dokuz farklı kültür katının varlığına ulaşılmış durumda. M.Ö. 2500-3000 yılları arasından günümüze dek ulaşan Troya II buluntuları arasında Megaron olarak adlandırılan evlerin temelleri ve Schliemann tarafından Priamos’un hazinesi olarak adlandırılan buluntu grubu yer alıyor. Homeros’un Troya’sı ise genellikle M.Ö. 1700-1000 tarihleri arasıyla özdeşleştiriliyor.
Troya’nın bir diğer ismi de Truva. Fransızca okunuşu sebebiyle 19. yüzyıl ve sonrasında kaynaklarda Truva ismiyle de geçiyor. Çanakkale Boğazı’nın Asya kıyısında ve Karamenderes Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü deltanın yakınında yer alan Troya, dünya kültür mirasının en önemli ve görkemli değerlerinden birini oluşturuyor. Troya’nın bu kadar önemli bir şehir olmasının en belirgin sebeplerinden biri, coğrafi konumu sayesinde burada hüküm sürmüş medeniyetlerin diğer bölgelerle kurdukları ticari ve kültürel bağlantılar açısından stratejik bir nokta oluşturması. Hâlen kesintisiz bir katmanlaşmaya ev sahipliği yaptığı için, Ege’de ve Avrupa’da bulunan diğer arkeolojik alanlara da çok önemli bir referans oluşturuyor. 1871 yılından beri kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan Troya Ören Yeri’nde Hellenistik dönemden ve Roma döneminden kalan hamam, tiyatro, bouleterion ve odeon gibi birbirinden değerli mekanlar bulunuyor.
Elbette Troya Ören Yeri’nin ve Truva Antik Kenti’nin isminin bütün dünya tarafından duyulmasında, başta Homeros’un, sonra da 2004 yılında vizyona giren Truva filminin oldukça önemli bir payı var. Homeros’un kaleminden okuduğumuz ünlü Truva Savaşı’nın burada gerçekleştiğine inanılıyor. Bu sebeple Troya Ören Yeri edebiyat, tarih ve arkeoloji meraklılarının keşfetmeye doyamayacağı bir yer. 1998 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Troya, Anadolu’nun en zengin arkeolojik buluntularına ev sahipliği yapan antik kentlerinden biri olma özelliğini taşıyor. Haftanın her günü ücretli şekilde ziyaret edilebilen Troya Ören Yeri, 08:30 ile 20:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Arzu ederseniz, bölgeyi bir rehber eşliğinde gezmeniz de mümkün.