Çanakkale il sınırları içinde yer alan ve büyük bir bölümü Eceabat ilçesinde bulunan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı, 33.444 hektarlık bir alanı kaplıyor. 1973 yılında Tarihi Milli Park statüsüne kavuşan Gelibolu Yarımadası, Türk milletinin Kurmay Yarbay Mustafa Kemal’in önderliğinde işgalci kuvvetlere karşı gösterdiği büyük direnişe ve kazanılmış bir savunma destanına tanıklık eden çok önemli bir bölge.
Sekiz buçuk ay boyunca devam eden Çanakkale Savaşları sırasında Boğaz’ın her iki yakasında yarım milyona yakın can kaybı yaşanmış. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı, 250 bini aşkın Türk şehidinin hatıralarının üzerinde yükselen anıtlara ve yine 250 binden fazla Avustralya, İngiliz, Fransız ve Yeni Zelanda askerlerinin defnedildiği alanlara ev sahipliği yapıyor. Tarihimizin en önemli tanıklarından biri olmasının yanı sıra, bu bölge tüm dünyaya barışın ne kadar değerli olduğunu hatırlatma misyonunu da üstleniyor.
Ülkemizin en çok ziyaret edilen savaş alanı olan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda bulunuyor. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de dahil edilen alan, Çanakkale Savaşları’nın en çarpıcı ve sarsıcı izlerini gözler önüne seriyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nı gezerken her bir noktada savaşın izlerine rastlayacak, bir milletin her anlamda var olabilme mücadelesi verdiği bu savaşı daha yakından tanıyacaksınız. Eğer fırsatınız olursa, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nı bir rehber eşliğinde gezmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu alanda her biri birbirinden kıymetli ve sarsıcı çok sayıda şehitlik, anıt, kitabe ve sivil mimarlık örneği yer alıyor.