Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde, deniz kıyısında bir kalenin kalıntılarını göreceksiniz. İşte, bu kale; Bizans dönemi sırasında inşa edilmiş olan Gelibolu Kalesi. Bizans İmparatorluğu’nun Gelibolu’yu 681 ile 717 yılları arasında gerçekleşen Arap akınlarından koruyabilmek amacıyla inşa ettirdiği bu kale, 711 yılından beri varlığını koruyor. Gelibolu Kalesi’nin Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti sırasında kapsamlı bir onarım çalışmasından geçirildiği biliniyor.
Günümüzde Gelibolu Kalesi’nin bir işlevi daha var. Bir süreden beri Piri Reis Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Gelibolulu olduğu bilinen ünlü denizci Piri Reis’in büstleri, haritaları ve tabloları bu müzenin çatısı altında sergileniyor. Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye isimli eserindeki harita örneklerinden denizciler tarafından kullanılan silahlara, Osmanlı donanmasındaki askerlerin maketinden Piri Reis’in heykeline kadar; müzede çok sayıda eser mevcut. Toplam eser sayısı 130’u aşıyor.
Gelibolu Kalesi’nin içinde yer alan Piri Reis Müzesi, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi’ne bağlı olan Çanakkale Piri Reis Müzesi ve Galerisi ile karıştırılmamalı. Üniversitenin yerleşkesi içine kurulmuş olan Çanakkale Piri Reis Müzesi ve Galerisi, zaten bir süredir kapalı. Gelibolu Kalesi’nin içindeki Piri Reis Müzesi ise 2022 yılı itibarıyla güncel olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Müzeye girişler ücretsiz. Piri Reis Müzesi’ni haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde mesai saatleri içinde ziyaret edebilirsiniz. Bu esnada Gelibolu Kalesi’nin buram buram tarih kokan atmosferini de daha yakından hissedebilir, müzeyi yaklaşık yarım saat içinde keşfedebilirsiniz.