Burdur’un Gölhisar ilçesinin batı yamacında bulunan Kibyra Antik Kenti, derin vadilerle birbirlerinden ayrılan üç tepe üzerine yayılmış durumda. Anadolu'nun en etkileyici arkeolojik alanlarından birini oluşturan ören yeri, ziyaretçilerini adeta zamanda bir yolculuk yapmaya davet ediyor. Gerek stratejik konumu gerekse ev sahipliği yaptığı yapıların ardındaki mimari dehayla, bizce arkeoloji ve tarih meraklılarının mutlaka ziyaret etmesi gereken bir antik kent.
Kibyra Antik Kenti’ne adım attığınızda sizi ilk olarak görkemli bir anıtsal kapı karşılayacak. Bu kapı, Anadolu'nun en görkemli stadyumlarından biri olarak kabul edilen ve 12-13 bin kişi kapasiteli Stadion’un girişi. Hem boyutuyla hem de günümüze kadar sağlam kalabilmiş olmasıyla dikkat çeken yapı, mimari açıdan büyük bir ustalığın ürünü.
Kibyra'nın en çarpıcı yapılarından bir diğeri de 3 bin 600 kişi kapasiteli Meclis Binası. Türkiye'nin en büyük kapalı antik yapısı olma özelliğini taşıyan yapı, bazı kaynaklarda Odeion (Müzik Evi) ismiyle de anılıyor. Orkestranın tam merkezinde, mermerden inşa edilmiş bir Medusa mozaiği var. Bu eşsiz mozaik de yapım tekniğiyle kendi türünde bilinen tek örnek olarak kabul ediliyor.
2011 yılında Odeion'un ön kısmında yapılan kazı çalışmaları, Anadolu'nun en sağlam ve büyük mozaik alanını gün yüzüne çıkardı. Yaklaşık 540 metrekarelik bu alan, antik dünyanın sanatsal zenginliğini gözler önüne seriyor. Ayrıca Odeion'un önünde, MS 6-7. yüzyıllara, yani Geç Roma Dönemi'ne tarihlenen bir hamam yapısı da ısıtma ve su sistemleriyle görülebilir durumda.
Tarihçesi M.Ö. 4.-3. yüzyıllara kadar uzanan Kibyra Antik Kenti,. II. Eumenes (MÖ 197-159) zamanında Bergama Krallığı hakimiyeti altındaymış. İlerleyen süreçte Boubon, Balboura ve Oinoanda ile birlikte dörtlü bir kent birliği (Tetrapolis) oluşturmuş. Bu birlik M.Ö. 82 yılında dağılınca Kibyra, Asia Eyaleti'ne dahil edilmiş. M.S. 23 yılında meydana gelen büyük bir depremde ise yerle bir olmuş ve Roma İmparatoru Tiberius'un desteğiyle yeniden inşa edilmiş. İlerleyen yıllarda en parlak günlerini yaşamaya başlamış.
Günümüzde hâlen kazı çalışmalarına ev sahipliği yapan Kibyra’da ortaya çıkarılan eserler Burdur Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Eğer Burdur'a yolunuz düşerse, bu eşsiz antik kenti mutlaka ziyaret etmelisiniz.