Selahaddin Eyyubi Camii ya da eski adıyla Aziz Johannes Prodromos Addai Kilisesi Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde yer alır. Balıklıgöl’den yürüyerek beş dakikada buraya ulaşabilirsiniz.
Piskopos Nona 457 senesinde, bugün Selahaddin Eyyubi Camii’nin bulunduğu alana Vaftizci Yahya Kilisesi (Aziz Johannes Prodromos Addai Kilisesi) adıyla bir mabet inşa ettirmiştir. Tahminlere göre 19. yüzyılın başında ise Vaftizci Yahya Kilisesi üstüne yeni bir kilise yapılmıştır. Vakti zamanında bölgenin en büyük kilisesi olduğu için bu kilise aynı zamanda katedral olarak da anılmıştır. Seneler boyu viran halde bırakılan kesme taştan yapılma bu mabet, bir dönem elektrik santrali işlevi dahi görmüştür. Nihayet 1993 yılında onarılıp cami olarak kullanıma açılmıştır. Selahaddin Eyyubi 900-1250 tarihlerinde bu alanı cami olarak kullandığı için de camiye onun adı verilmiştir.
Yapının camiye dönüştürülmesi sırasında kilise içindeki haç simgelerinin ve aziz ve kuş figürlerinin üzeri sıvayla kapatılmıştır. Ayrıca kilisenin eski fotoğrafları incelendiğinde burada bir mezarlık olduğu görülmektedir. Caminin avlusuna iki ayrı girişten ulaşılabilirken cemaat kısmına açılan üç farklı kapı bulunur. Caminin pencereleri oldukça geniştir ve pencerelerde sıcak ve soğuk havaya karşı koruma sağlayabilmek için iki metre kalınlığa sahip camlar kullanılmıştır. Pencere kenarlarında caminin kilise geçmişini hatırlatan ejder kabartmaları bugün hâlâ görülebilir. Sütunlarında da kesme taş kullanılan camide toplamda 15 sütun vardır. Selahaddin Eyyubi Camii içinde ayrıca bir de asma kat yer alır.
Selahaddin Eyyubi Camii, kilise geçmişi dolayısıyla bölgenin Ermeni sakinleri için de önem arz eden bir yapıdır.