Kent merkezine yaklaşık 1,5 kilometre uzaklıkta bulunan Kıyık Tabyası, hem Osmanlı Rus Savaşı hem de Balkan Savaşı sırasında Edirne’nin savunma hattının en önemli noktalarından biri olmuş. Ayrıca, Edirne’de bulunan tabyalar içinde kitabesini günümüze dek ulaştırmayı başaran tek tabya olma özelliğine de sahip. Yaklaşık 34 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Kıyık Tabyası, günümüzde Şükrü Paşa Anıt Alanı’na ve Balkan Savaşı Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Ayrıca, tabya alanının içinde Nizamiye, Karargâh, Menfez, topçu odaları, pusu odaları ve yeşil alanlar da bulunuyor.
Mehmed Şükrü Paşa, 1912 yılında çıkan Balkan Savaşı sırasında Edirne Müstahkem Mevkii Komutanı olarak atanmış ve Edirne’yi düşmana karşı savunmakla görevlendirilmiş. Ona, kentin düşman tarafından kuşatılması halinde elli gün boyunca savunma yapmasını, bu süreçte ya İstanbul’dan ya da Bulgar ordularından destek geleceği söylemiş. Söz konusu destek gelmemesine rağmen, Şükrü Paşa hem Sırp hem de Bulgar ordularının saldırılarına tam 5 ay 5 gün boyunca kahramanca direnerek adını tarihe altın harflerle yazdırmış.
Yokluklar içinde destansı bir savunma gerçekleştiren Şükrü Paşa’nın mezarı, 1998 yılında Kıyık Tabyası’na taşınmış. Ayrıca, buraya kendisinin anısına bir anıt inşa edilmiş. Yine burada halkın ziyaretine açılan Balkan Savaşı Müzesi’nde ise Balkan Savaşları’nı konu alan ve Edirne halkından toplanan eşyalar sergileniyor. Hem anıt hem de müze, Kıyık Tabyası’nı ziyarete gelen kişiler tarafından incelenebiliyor.