İstanbul’un kültürel mirası içinde önemli bir yer tutan Silahtarağa Elektrik Santrali’nin restore edilmesiyle kente kazandırılan Enerji Müzesi, 2007 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Ülkemizin ilk endüstriyel arkeoloji müzesi olma unvanına sahip olan kurum, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin santralistanbul isimli projesi bünyesinde doğdu. Eyüpsultan ilçesinde ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin içinde yer alıyor.
Kente 1913 ile 1921 yıllarında inşa edilen santral binaları, Osmanlı Devleti’nin şehir ölçekli ilk elektrik santralleriydi. Haliç kıyısında yükselen yapılar, seneler boyunca kentin elektrik ihtiyacını karşıladıktan sonra, teknolojinin gelişmesi sebebiyle 1983 yılında kapatılmıştı. Yıllarca kaderine terk edilen santral binaları, içindeki makinelerle birlikte kapsamlı bir müzeye dönüştürüldü.
Enerji Müzesi’nde, elektrik santralinin aktif kullanıldığı döneme ait AEG, Siemens, Brown Boveri ve Thomson Houston markalı türbin-jeneratör gruplarını yakından inceleyebiliyorsunuz. Elektrik üretiminin nasıl gerçekleştirildiğini yansıtan Kontrol Odası, müzenin en ilgi çeken alanlarından biri. Orijinal kumanda aygıtları ve denetim teçhizatlarıyla donatılmış olan bu odada, 1920’li yıllardan kalma sistemler var ve hâlen çalışıyorlar. Müzenin giriş katında yer alan Enerji Oyun Alanı’nda ise enerji üretimini interaktif ve eğlenceli bir şekilde deneyimlemek mümkün. Ziyaretçiler burada kendi elektriklerini üretebiliyor, elektrik akımına dokunabiliyor ya da manyetik heykeller inşa edebiliyor. 22 farklı etkileşimli üniteye ev sahipliği yapan bölüm, özellikle çocuklar tarafından yoğun ilgi görüyor.
Giriş katında yer alan sinema ve seminer salonları da bulunan Enerji Müzesi’nde, sık sık panel ve seminer gibi etkinlikler düzenleniyor. Enerji Müzesi’ni 1 Ocak ve resmi tatil günleri hariç her gün, 08:30 ile 17:00 saatleri arasında gezebilirsiniz. Rehberli tur hizmeti de sunan müzeyi turla gezmek yaklaşık 45 dakika sürüyor. Müzeye girişlerin ücretsiz olduğunu da ekleyelim.