1481 yılında Sultan II. Beyazıt’ın emriyle inşa edilen Galatasaray Hamamı, Galatasaray Külliyesi’nin bir parçası. İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde ve Galatasaray Lisesi’nin arka kapısına çok yakın bir konumda bulunan tarihi yapı, kentteki en ünlü Osmanlı dönemi hamamlarından biri. İnşa edilme hikayesi de oldukça ilginç. Rivayete göre, Sultan II. Beyazıt, bir gün burada gezerken dönemin saygın kişilerinden biri olan Gül Baba’yla karşılaşmış ve kendisinden bir dileği olup olmadığını sormuş. Gül Baba da burada asırlar boyunca faal olacak bir mektep ve hamamın bulunduğu bir külliye inşa edilmesini dilemiş. II. Beyazıt bu dileği kabul etmiş ve Galatasaray Külliyesi de bu sayede inşa edilmiş. Rivayet doğru mudur bilinmez ama külliyenin içinde Gül Baba’nın mezarı da bulunuyor.
Uzun yıllar boyunca Galatasaray Lisesi öğrencileri tarafından kullanılan Galatasaray Hamamı, ünlü tarihçi ve Galatasaray Lisesi mezunu Fethi İsfendiyaroğlu’nun aktardığına göre, her sabah yalnızca lise öğrencilerini ağırlarmış. Bu durum bir gelenek haline gelmiş ve hamama dışarıdan gelen kimse kabul edilmezmiş. Öğrenciler için bir tür sosyalleşme merkezine de dönüşen yapı, günümüzde herkesin ziyaretine açık. İçindeki vitray camlı tavan, ihtişamlı avizeler ve çinilerle bezenen duvarlar ile ziyaretçilerine çok etkileyici bir atmosfer sunuyor. Galatasaray Hamamı’nın bugüne dek çok sayıda ünlü ismi de konuk ettiğini eklemek gerek. Örneğin, Hollywood yıldızı John Travolta yıllar önce Galatasaray Hamamı’nda yıkanmış ve bıraktığı bahşiş miktarı bir süre kamuoyu gündemini meşgul etmişti. Ayrıca Muhteşem Yüzyıl’ın bazı sahneleri de bu tarihi hamamda çekilmişti.
Galatasaray Hamamı’nın ziyaretçilerine geleneksel Türk Hamam kültürünü yaşatmayı amaçlayan farklı hizmet paketi seçenekleri sunuluyor. Kese, köpük ve yağ masajını içeren “Pasha Servis”, en çok tercih edilen alternatiflerden biri.