Fatih Sultan Mehmet, 15. yüzyılda Boğaz’ın ve İstanbul’un olası saldırılara karşı korunması amacıyla Çanakkale’de iki farklı kale inşa ettirmiş. Bunlardan biri, günümüzde Çanakkale Deniz Müzesi’ne dönüştürülmüş olan Kala-i Sultaniye. Bu kale günümüzde Çimenlik Kalesi olarak adlandırılıyor. İnşa edilen diğer kale ise Kilitbahir Kalesi. Boğaz’ın en dar noktalarına inşa edilen bu iki kale, hem inşa edildikleri dönemde hem de Çanakkale Muharebeleri esnasında stratejik açıdan çok önemli roller oynamış. Kilitbahir Kalesi de günümüzde müzeye dönüştürüldüğü için, hem yerli hem de yabancı turistler bu önemli ve tarihi yapıyı yakından inceleyebiliyor.
Eceabat ilçesi sınırlarında yer alan ve Çimenlik Kalesi’nin tam karşısında bulunan Kilitbahir Kalesi, dönemin tarihçilerinden olan Tursun Bey’in Kritovulos Histroia adlı eserinde de sözü geçen bir yapı. Eserde, kalenin Gelibolu ve Bolayır Valisi olarak görevlendirilmiş Donanma Kumandanı Yakub Bey’in kalenin inşasından sorumlu olduğu belirtiliyor. Yine bu esere göre, Kilitbahir Kalesi’nin inşa süreci 1464-1465 yılları arasında tamamlanmış.
Kilitbahir Kale Müzesi, Osmanlı kale hayatını önemli detaylarıyla gözler önüne seren bir müze. Müzenin ana ziyaret alanları arasında Sarı Kule, Geç Kule, Hisar Peçe olarak da adlandırılan Geç Dönem Avlusu ve Piri Reis isimli bölümler yer alıyor. Sarı Kule, Kanuni Sultan Süleyman’ın hükümdarlığı sırasında gerçekleştirilen onarım çalışmaları esnasında kaleye eklenmiş. Geç Dönem Avlusu da yine bu dönemde inşa edilmiş olan ön savunma mekanını ifade ediyor. Bu avlunun içinde hem karargâh binası kalıntıları hem de topçu canlandırmaları yer alıyor. Piri Reis’e adanmış olan bölümde Piri Reis’in haritasının günümüz haritasıyla karşılaştırmalı şekilde sergilendiği bir alan mevcut. İç Kule’de ise dönemin sikkeleri, gravürleri, savunmaya yönelik eserler, ticari hayat ve yeme içme kültürü canlandırmaları ile arkeolojik kazılarda elde edilen eserler bulunuyor.