Gelibolu Yarımadası’ndaki Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın içinde bulunan Namazgâh Tabyası, Kilitbahir Kalesi’ni geçtikten sonra karşınıza çıkacak. Yolun deniz tarafında konumlanan tabya, 26 adet cephanelikten, yani bonetten oluşuyor. II. Abdülhamid döneminde, Osmanlı ordusunun ıslahıyla görevlendirilen Baron De Tott’un önerisi sonucunda inşa edilen Namazgâh Tabyası, Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasında inşa edilen ilk ve en büyük tabya olma özelliğine sahip. Tabyaya daha sonra eklenen yapılar, ilerleyen süreçte buraya Merkez Tabya özelliği de kazandırmış.
Çanakkale Savaşları sırasında bölgedeki tabyalarda görevlendirilen bataryalar, 4. Ağır Topçu Alayı’na bağlıymış. Namazgâh Tabyası da 4. Ağır Topçu Alayı’nın karargâh merkezi olarak kullanılmış. Bu sebeple sürekli olarak düşman donanması tarafından hedef alınmış. Tabyanın merkezinde bulunan mekanın, savaş sırasında Harekât Merkezi olarak kullanıldığı da biliniyor. Bu dönemde Namazgâh Tabyası’nda ikisi uzun, on dördü kısa menzilli olmak üzere toplamda on altı adet kıyı topu varmış. Ancak kıyı toplarının yalnızca iki tanesi deniz savaşlarında kullanılabilmiş. Diğerleri menzil açısından yetersiz kalmış.
2005-2006 yılları arasında restorasyondan geçirildikten sonra 18 Mart 2006 tarihinde ziyarete açılan Namazgâh Tabyası, günümüzde Çanakkale Savaşları’nın objelerine ev sahipliği yapıyor. Tabyanın içinde on iki adet sergi paneli mevcut ve bunların her birinde Çanakkale Muharebeleri’ne ilişkin tarihi bilgiler veriliyor. Ziyaretçiler sergi panellerini geçtikten sonra bonetlerin iç kısmına ulaşıyor. Burada da yaklaşık yedi dakika süren ve deniz muharebelerini konu alan video gösterimleri yapıyor. Bir bonette savaş sırasında istihbarat haberleşmesinin canlandırmasının yapıldığı bir sergi de mevcut. Ayrıca, burada, batırılan müttefik gemilerinin fotoğrafları sergileniyor.