Adana’nın ev sahipliği yaptığı en eski ve en etkileyici ibadethanelerden biri olan Adana Ulu Camii, 16. yüzyıldan günümüze ulaşan bir Osmanlı başyapıtı. Ramazanoğulları Beyliği’nin en önemli eserlerinden biri olarak da ün kazanmış olan tarihi ibadethane, bu sebeple halk arasında Ramazanoğlu Camii ismiyle de anılıyor. Yapımına 1509 yılında Ramazanoğlu Halil Bey tarafından başlanan yapı, onun ölümünün ardından oğlu Piri Mehmet Paşa tarafından 1541 yılında tamamlanmış. 1998 yılında Sabancı Merkez Camii’nin açılışına kadar Adana’nın en büyük camisi unvanına sahipmiş. Günümüzde kentin en büyük camisi olmasa da Selçuklu ve Memluk mimarisinin zarif detaylarını yansıtarak, Adana’nın en önemli tarihi yapılarından biri olmaya devam ediyor.
Seyhan ilçesi sınırları içinde yer alan Adana Ulu Camii’nin siyah-beyaz mermerlerle bezenmiş duvarları, giriş kapılarındaki süslemeler ve yılan kabartmaları gibi ince detayları hakikaten çok etkileyici. Batı ve doğu yönünde iki büyük kapısı bulunan yapının, bir de geniş bir avlusu var. Avlunun bir kısmı, Adana’nın sıcak hava koşullarına uyum sağlamak amacıyla ahşap bir örtü ile kapatılmış. Böylelikle cemaat için ferah bir son cemaat alanı oluşturulmuş. Kıble duvarında yer alan 16. ve 17. yüzyıla ait çiniler de ibadethanenin en göz alıcı detayları arasında.
Bir külliye şeklinde tasarlanmış olan Adana Ulu Camii’nin; medrese, türbe, dar’ül hadis, dar’ül şifa gibi bölümleri de var. Ayrıca, bu camiye ilişkin bazı rivayetler de günümüzde bile kulaktan kulağa dolaşıyor. İnanışa göre, Ramazanoğlu Halil Bey rüyasında kendisine caminin inşasını emreden bir ses duyduktan sonra bu ibadethaneyi kente kazandırmış. Tarihte Yavuz Sultan Selim ve IV. Murad gibi sultanları da ağırlamış olan Adana Ulu Camii, tarihi ve dini mekanları ziyaret etmek isteyen herkesi büyüleyebilecek nitelikte.
1998 yılında meydana gelen Adana-Ceyhan Depremi’nde Adana Ulu Camii, ağır hasarlar almış. Ancak yapılan kapsamlı restorasyon çalışmaları neticesinde 2004 yılında yeniden ibadete açılmış. Günümüzde de hâlen aktif olarak kullanılıyor.