Aspendos Antik Kenti, Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan bir ören yeri. Ülkemizde onlarca farklı antik kent var, ancak Aspendos kadar etkileyici olanların sayısı çok daha azdır. M.Ö. 500’lü yıllarda yerleşim tarihi başlamış olan Aspendos’u, biz daha çok antik tiyatrosuyla tanıyoruz. 12 bin kişi kapasiteli bu ihtişamlı tiyatro, Roma Dönemi’ne ait en iyi korunmuş yapılardan biri. Ancak antik kentin ev sahipliği yaptığı bir diğer mühendislik ve mimarlık harikası daha var: Aspendos Su Kemerleri!
Roma Dönemi’nde inşa edilmiş olan bu etkileyici su kemerleri, dağlardan kente su taşımak amacıyla tasarlanmış. Antik dönemde bir noktaya uzak mesafeden su taşımak için kullanılan en başarılı, gelişmiş ve iyi korunmuş sistemlerden biri olarak kabul ediliyor. Roma mühendisliğinin kendi çağının ne kadar ötesinde olduğunu bir kez daha gözler önüne seren yapılar, kuzeydeki dağlardan başlayıp yaklaşık 1 kilometre boyunca uzanıyor. Kemerlerde, suyun yüksek basınç altında akmasını sağlayan sifonları görebiliyoruz.
Aspendos Su Kemerleri’nin yapımında kullanılan taşlar, Aspendos Tiyatrosu gibi diğer önemli yapılarla uyumlu olacak şekilde özenle seçilmiş. Buradan da işin içinde yalnızca mühendisliğin değil, aynı zamanda estetiğin de olduğunu anlayabiliyoruz. Hatta taşların bazıları, doğrudan Aspendos Antik Kenti’ndeki yapılardan alınarak kullanılmış. Çünkü su kemerlerinin şehrin zenginliğini ve gücünü simgelemesi de amaçlanmış. Günümüze bu kadar iyi korunmuş şekilde gelmeleri de bizim açımızdan son derece önemli bir avantaj.
Suyun şehir içinde depolanması ve farklı noktalara dağıtılması için çeşitli sarnıçlarla bağlantılı olarak faaliyet gösteren Aspendos Su Kemerleri, antik dünyanın su temini sorunlarına bulduğu en etkili ve yaratıcı çözümlerden biri olarak bugün de karşımıza duruyor. Bize sorarsanız, Aspendos Antik Kenti’ni gezerken su kemerlerini de yakından inceleme fırsatını kaçırmamalısınız.