Bursa’nın en görkemli tarihi sembollerinden biri olarak görülen Ulu Cami, Yıldırım Bayezid döneminde, Orhan Gazi Parkı’nın bulunduğu alana inşa edilmiştir. 1396 yılında kazanılan Niğbolu zaferinin ardından başlayan inşa süreci, 1400 yılında sona ermiş ve Ulu Cami halka açılmıştır. Caminin, Yıldırım Bayezid’in de katıldığı cemaatinin ilk namazını Somuncu Baba kıldırmış, ilk imamı ise Mevlid-i Şerif’i kaleme alan Süleyman Çelebi olmuştur. Evliya Çelebi’nin “Bursa’nın Ayasofya’sı” olarak da nitelendirdiği Ulu Cami, aynı zamanda çok kubbeli bir anıtsal yapı olan ilk Osmanlı camisidir.
12 büyük dört köşeli paye üstüne örtülü yirmi kubbesi bulunan Ulu Cami’nin mimarının Ali Neccar olduğu düşünülmektedir. Şehrin merkezinde konumlanan Atatürk Caddesi üzerinde yer alan bu görkemli ibadethane, Osmanlı mimarisi içinde de oldukça özgün bir tasarıma sahiptir. Toplam iç alan genişliği 3165,5 metrekare olduğu için, Türkiye’nin en büyük Ulu Cami’si olma özelliğini de taşır. Caminin en dikkat çeken özellikleri arasında, Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devakki tarafından Kündekâri tekniğiyle yapılmış olan minberi ve 1571’de Mehmet Usta tarafından yapılan mihrabı yer alır. Minberin üstüne ceviz ağacından oyma güneş ve galaksi sistemleri işlenmiş, üstelik bu esnada bir tek çivi bile kullanılmamıştır. Caminin ortasındaki kubbeyle çevrilen şadırvan da göz alıcı güzelliktedir ve bir tasarım harikasıdır. Hem mihrabın hem de caminin üç kapısının ekseni şadırvanın merkezinde buluşur. Şadırvanın 16 köşeli havuzu, üç fıskiyeden sekiz kola bölünerek dökülen sularla doldurulur ve buradan musluklara aktarılır.
Bursa Ulu Cami’nin içindeki duvarlarda hat sanatıyla yazılmış 192 farklı yazı bulunur. Bu yazılar 19. yüzyıl ortaları ile 20. yüzyıl başları arasında işlenmiş olup, hat sanatının en etkileyici ve özgün örnekleri arasında kabul edilir. Toplamda 13 farklı yazı karakterini içinde barındıran yazılar, 41 usta hattatın imzasını taşır. Ankara Savaşı’nda Yıldırım Bayezid’in Timur’a yenilmesi sonucunda tahrip edilen Ulu Cami, 1494-1861 yılları arasında yapılan çok sayıda yenileme ve restorasyon çalışması sonucunda büyük ölçüde onarılmış ve ihtişamını koruyarak günümüze dek ulaşmıştır. Siz de yolunuz Bursa’ya düşerse Osmanlı tarihinin en etkileyici ibadethanelerinden biri olan Ulu Cami’yi ziyaret edebilir, caminin içindeki görkemli sanat eserlerini daha yakından inceleyebilirsiniz.